JxCat tanca campanya apel·lant al "vot útil" de l'independentisme

Puigdemont avisa que si guanya el PSC el Procés pot perdre tot "l'acumulat fins ara"

3 min
Acte final de campanya de JxCat

Junts per Catalunya es juga la primera posició diumenge amb el PSC i Esquerra i el darrer missatge de campanya ha anat dirigit als que encara no han decidit a qui votar. Junts s'ha erigit com a garantia de dues coses: d'evitar un tripartit i que el vot no sigui perdut. El primer missatge ha anat encarat al votant independentista que no vol saber res d'aliances amb el PSC i els comuns; i el segon, als votants postconvergents que dubten entre el PDECat i JxCat. "Apel·lo al pragmatisme, el vot útil és el que no es perd", ha asseverat la presidenciable, Laura Borràs, aquest divendres en l'acte final de campanya al barri del Poblenou (Barcelona). "Som la garantia que només hi haurà un govern independentista (...). No pot ser que tot el que hem passat sigui en va", ha conclòs.

En una sala del centre d'Arts Digitals de Barcelona amb imatges de candidats de JxCat a les quatre parets, l'expresident Carles Puigdemont ha fet una crida a la mobilització perquè no es quedi cap vot a casa i ha llançat un advertiment als indecisos entre Junts i el PDECat, sense nombrar-los explícitament: "Si es perden vots, s'obrirà la porta a un tripartit o un govern del PSC amb el suport de Vox". Però també ha dirigit un missatge a tots els votants independentistes perquè en aquest 14 de febrer, segons Puigdemont, hi ha en joc "tot el que [el Procés] ha acumulat fins ara" si hi ha una victòria socialista: "O [Salvador] Illa o ella (...). El 155 no pot enterrar l'1 d'octubre". En aquest sentit, Borràs també ha demanat "una victòria de l'independentisme que no es rendeix" per enviar un missatge "contundent" al Parlament Europeu, que en les properes setmanes afrontarà el suplicatori de l'expresident.

El secretari general, Jordi Sànchez, ha demanat "perdó" pel que no s'ha fet bé en els darrers anys i "comprensió" pels "dubtes" davant la repressió, però ha demanat "confiança" com la de l'octubre del 2017. L'exconseller Jordi Turull ha sigut més dur i, sense nombrar Esquerra, ha marcat distàncies amb l'estratègia dels republicans. "Nosaltres diem: som independentistes, i? Quin és el problema? No posem excuses ni volem quedar frenats discutint com ens distribuïm les engrunes", ha expressat Turull. "Tot vot que no sigui a Junts facilita la victòria a l'autonomisme", ha rematat el cap de llista de Tarragona, Albert Batet.

Laura Borràs, candidata de JxCat, llegint una carta d'una nena de vuit anys

La tendència

Segons Jordi Sànchez, JxCat ha aconseguit "capgirar la realitat": fins fa poc mesos els donaven per "desapareguts", ha dit, i ara es disputen la victòria amb els republicans i els socialistes. Amb els números dels sondejos, que marquen una tendència a l'alça de JxCat, la sala de màquines de Junts creu que pot guanyar. Com? Puigdemont ha indicat el camí: considera que més enllà de Barcelona és clau guanyar a Lleida, Girona i Tarragona, on segons els seus números està a l'abast quedar en primera posició.

L'expresident ha assegurat que JxCat es juga diversos escons a la part alta i a la part baixa del rànquing. Un cop aplicada la llei d'hondt, calculen que el darrer diputat que es reparteix a Girona i Tarragona pot anar a parar al primer partit o a l'últim amb possibilitats d'entrar que, segons ells, ara mateix seria Vox o el PP. "Guanyar o no dependrà d'aquests escons", ha avisat Puigdemont. Així, aspiren a sumar un diputat més a Tarragona (de quatre a cinc) i almenys mantenir-se igual a Girona (7) i a Lleida (6).

Entre dijous i aquest divendres, Junts ha intensificat les crides al vot útil per aquest motiu. No només com havia fet fins ara amb dards a Pere Aragonès (ERC) -la cap de campanya, Elsa Artadi, ha alertat que si guanya Illa Catalunya "es menjarà quatre anys d'un tripartit"-, sinó també al PDECat, malgrat que la frontera de vots és més petita. Durant tota la campanya, la consigna del comitè de Junts ha sigut no parlar de la candidatura d'Àngels Chacón, però en les darreres hores la directriu ha canviat: com que algunes enquestes apunten que el PDECat podria entrar, des de Junts han multiplicat els missatges advertint que aquest pot acabar sense representació. "Cap vot independentista pot quedar fora del Parlament", ha dit Borràs també aquest matí en una conferència al 'Nueva Economia Forum'.

Després d'un divorci i d'un procés congressual de tres mesos, el partit de Puigdemont confia en repetir la remuntada del 2017 i de les eleccions europees per situar Laura Borràs com a primera presidenta de la Generalitat. Precisament aquest missatge, el de la possibilitat que una dona arribi al capdavant de l'executiu a Catalunya, és el que ha exhibit també la candidatura en el seu darrer acte de campanya: primer a través d'una carta d'una nena de vuit anys i després amb una missiva d'una àvia de 80 que li expressava tot el suport perquè després de 131 presidents una dona arribés a la presidència.

stats