El bloqueig total en les negociacions ERC-JxCat acosta Catalunya a una repetició electoral

ERC trasllada que només negociarà un Govern en solitari i JxCat replica que així no investirà Aragonès

4 min
Jordi Sànchez i Pere Aragonès conversant, en una imatge d’arxiu.

BarcelonaBloqueig total en les negociacions entre ERC i JxCat per a la investidura. Aquest dimarts s'han vist els dos equips negociadors per primera vegada des que Esquerra va anunciar dissabte que, davant la falta d'acord, renunciava a reeditar un govern de coalició amb Junts i intentaria formar govern en solitari. La trobada només ha servit per constatar que les posicions estan més enfrontades que mai. ERC ha traslladat a JxCat que no negociarà res més que no sigui un govern en solitari, i JxCat ha replicat que no donarà els seus vots i que hi ha d'haver un govern de coalició si Aragonès vol ser investit. Catalunya es troba ara mateix més a prop d'una repetició electoral.

La reunió, que ha durat una hora i mitja, s'ha celebrat en format telemàtic amb Sergi Sabrià, Marta Vilalta i Josep Maria Jové (ERC) a un costat de la taula, i amb Jordi Sànchez i Josep Rius a l'altre (JxCat). Ningú ha modificat els plantejaments que havien expressat en públic els últims dies i, com era de preveure, s'ha confirmat la trencadissa. Com ha transcorregut la trobada? Fonts republicanes expliquen que han formalitzat el "plantejament del govern en solitari" i que com a resposta han obtingut que si no rectifiquen, no tindran cap dels 32 vots de JxCat per investir Pere Aragonès. Ni els quatre vots que serien suficients. Esquerra ha traslladat la seva perplexitat perquè, segons argumenta, Sànchez sí que va considerar la possibilitat d'un govern en minoria d'ERC en una entrevista amb La Vanguardia del 4 d'abril. A més, les mateixes fonts republicanes asseguren que Sànchez els va transmetre el mateix en una reunió tres dies més tard. "I ara es fan enrere", lamenten.

Des de la direcció d'ERC, però, afirmen que no tornaran al marc negociador de la coalició perquè justifiquen que si amb 83 dies de negociació no hi va haver cap acord, ara no hi serà. Això sí, asseguren que, "l'endemà de la investidura", estaran disposats a estudiar l'entrada al Govern de consellers de JxCat, la CUP i els comuns.

Tanmateix, Junts matisa que simplement aquest dimarts no han posat sobre la taula la qüestió de cedir els quatre vots a Esquerra perquè encara és possible "l'acord independentista". I fonts del partit afegeixen que, malgrat que fos el secretari general de la formació el que va proposar l'escenari del govern d'ERC en minoria, probablement les bases ho tombarien –hi ha d'haver una consulta interna–. "Estem en l'escenari del govern de coalició, volem un govern independentista", asseguren fonts de JxCat.

En un comunicat, Junts ha insistit en reprendre les converses on van quedar estroncades dissabte amb la declaració de Pere Aragonès, deixant de banda el plantejament de l'executiu en solitari. "La millor manera d'evitar eleccions és recuperar les negociacions per fer un acord de legislatura", han expressat, i han afegit que volen "implementar el mandat electoral que es desprèn" del 50% de vots independentistes. "No negociarem la investidura. Govern o govern", afegeixen fonts del partit consultades per l'ARA. I a partir d'ara? Doncs la política catalana viurà de nou pendent del calendari. El límit per arribar a un acord i evitar la dissolució automàtica del Parlament és el 26 de maig. ERC i JxCat porten rumb de col·lisió però cap de les dues parts descarta seguir veient-se les cares en els pròxims dies. "Estem en un pols i si no frenem tots dos ens estavellarem", resumeix un dirigent.

Nova reunió amb els comuns

Mentre les negociacions entre ERC i JxCat estan més que bloquejades, les converses entre els republicans i els comuns avancen a bon ritme. Aquest dimarts a la tarda els equips negociadors dels dos grups s'han tornat a reunir al Parlament –la segona trobada d'aquesta setmana– i han acordat crear un grup de treball per abordar els cinc eixos que el grup de Jéssica Albiach va posar aquest dilluns sobre la taula com a punts imprescindibles a validar si Pere Aragonès volia els vots favorables d'En Comú Podem. Un grup de treball del qual formarien part perfils experts en les qüestions que s'han de tractar –com salut o transició ecològica– i que està previst que es reuneixi per primer cop en els pròxims dies. "Els marges per a l'acord hi són", apunten fonts de la confluència lila, que volen que tot plegat es plasmi en un document que serveixi per segellar el pacte. 

L'única línia vermella que continuen posant els comuns per donar suport a la investidura és que Junts per Catalunya no tingui cap paper al Govern ni al principi ni a mig mandat. La discrepància que mantenen és que els comuns continuen demanant entrar a l'executiu –tot i que no ho fixen com una condició inamovible– per garantir que els cinc eixos que proposen es compleixin, mentre que els republicans rebutgen un executiu de coalició amb els liles.

La sintonia entre ERC i els comuns no s'ha estroncat tampoc després de les paraules del president d'Unides Podem al Congrés, Jaume Asens, que ha assegurat, en una entrevista a RTVE, que la independència no és la prioritat dels republicans a curt termini. La polèmica s'ha lliurat a les xarxes, on diferents dirigents d'ERC, com Marta Vilalta, han censurat les paraules d'Asens –que ha acabat fent un tuit per matisar les seves afirmacions–, però no ha arribat a la sala de reunions on s'han trobat els dos grups.

El paper de les entitats

Qui ha intentat sondejar la situació de la negociació en les últimes hores fora del focus han sigut les entitats sobiranistes, ja que part del bloqueig de les converses entre Esquerra i Junts és per l'estat major del Procés i el Consell per la República de què tant l'ANC com Òmnium són partícips. Aquest dimecres el president d'Òmnium, Jordi Cuixart, serà a la Farga de l'Hospitalet per exposar els reptes de la societat civil en els pròxims temps. Malgrat que sigui una convocatòria ja prevista, és probable que faci alguna referència a l'estat de les negociacions. L'ANC aquest dimarts ha reunit el seu comitè permanent per abordar la situació. Elisenda Paluzie, presidenta de l'entitat, també es posicionarà demà dimecres el matí.

Les dues entitats ja van pressionar quan la investidura del 2016 semblava impossible o quan les del 2018 es complicaven dia rere dia. En aquells dos casos, es va evitar la repetició electoral. La tercera negociació al límit ja està servida.

stats