Política 24/06/2013

El Poder Judicial rebutja concedir l'empara al jutge del cas Blesa

La Comissió Permanent del Consell General del Poder Judicial denega la petició del jutge Silva, que va ordenar l'ingrés a la presó de l'expresident de Caja Madrid

Efe
2 min
Elpidio José Silva Pacheco, jutge del cas Blesa / EFE

MadridLa Comissió Permanent del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) ha rebutjat concedir l'empara al jutge Elpidio José Silva, instructor de la causa en què va ordenar l'ingrés a la presó de l'expresident de Caixa Madrid Miguel Blesa, ingrés que va ser anul·lar per l'Audiència Provincial de Madrid. Els cinc vocals han decidit per unanimitat no estudiar la petició d'empara que va presentar el titular del Jutjat número 9 de Madrid el passat dimarts.

En el seu escrit, Silva es considerava pressionat pel president del CGPJ, Gonzalo Moliner, arran d'unes declaracions que aquest va realitzar a Sevilla el passat 23 de maig, en què mostrava la seva confiança que l'expedient que instrueix el CGPJ contra el jutge arribés "a bon fi" després que el Tribunal Suprem anul·lés altres sancions anteriors. "Ja veurem en què acaba, doncs l'hem sancionat ja quatre vegades i dues d'elles han estat revocades per la Sala del Contenciós (del Suprem) per problemes de caducitat", ha assenyalat Moliner. Per això, el també president del Tribunal Suprem no ha participat en la reunió, ja que ell és una de les persones citades en l'escrit de Silva, que també va denunciar pressions i "ingerències" de membres de la Fiscalia i de periodistes.

L'expedient obert l'abril passat a Silva, que no està relacionat amb el cas Blesa, podria acabar amb la seva expulsió de la carrera judicial, ja que se li imputen dos faltes molt greus -una per retard injustificat en la tramitació dels procediments i una altra per falta de motivació de les seves resolucions- i una altra greu per desconsideració cap als funcionaris del seu jutjat.

Segons l'article 420.2 de la Llei orgànica del poder judicial (LOPJ), les faltes greus es castiguen amb multa d'entre 300 i 3.000 euros, i les molt greus amb la suspensió, el trasllat forçós o l'expulsió de la carrera. La petició d'empara de Silva, que es va produir dimarts passat, va anar precedida el passat dia 13 d'unes declaracions del magistrat en què va denunciar "moltíssimes pressions" i "ingerències" en la seva feina. Entre elles, el jutge es va referir a la possibilitat que la Fiscalia es querellés contra ell per prevaricació després de rebre una denúncia de la defensa de Blesa: "Qualsevol querella s'hauria d'estavellar segur perquè jo no estic fent res que se separi un mil·límetre de la legalitat del cas ", va dir llavors.

Causa reoberta

Silva va reobrir el novembre passat una causa arxivada per ell mateix dos anys abans en què s'investigava la concessió en 2008 per part de Caja Madrid, llavors presidida per Blesa, d'un crèdit de 26,6 milions a l'expropietari del grup Marsans i expresident de la CEOE. El maig passat, el jutge va ampliar la investigació a la compra per part de la caixa del City National Bank de Florida, que posteriorment va separar de la causa principal per obrir unes diligències diferents en el marc de les quals va ordenar l'ingrés a la presó de Blesa, primer eludible sota fiança de 2,5 milions i des del passat dia 5, incondicional.

L'Audiència Provincial de Madrid va acordar dimecres passat declarar nul·la la reobertura de la causa i, un dia després, Silva va ordenar la posada en llibertat de l'exbanquer.

stats