Política 19/10/2021

El batle de Palma es compromet a continuar sense apujar els impostos els pròxims dos anys

José Hila també ha anunciat que aplicaran una bonificació del 50% a l'impost de construccions per a les reformes que cerquin millorar l'eficiència d'edificis

3 min
Vista general de Palma des d'una terrassa.

PalmaEl batle de Palma, José Hila, s'ha compromès aquest dimarts a continuar sense apujar els impostos els dos anys que queden de legislatura. El socialista ha recordat que des del 2015, quan el Pacte d'esquerres entrà a governar a Ciutat, no els han augmentat. "Durant vuit anys seguits, no s'hauran apujat; això no té precedents a la ciutat", ha comentat en el Debat de l'Estat de la Ciutat.

En canvi, el batle ha assegurat que apujaran l'IBI dels pisos buits de grans tenidors amb l'objectiu que els propietaris els lloguin o venguin al mercat, com proposa l'acord entre Unides Podem i el PSOE per tirar endavant una llei d'habitatge abans de final d'any. "Quan la llei ens ho permeti, apujarem l'IBI dels pisos buits dels grans tenidors", ha afirmat, i ha afegit que "en destinarem la recaptació íntegra a polítiques d'habitatge". Aquestes declaracions han confirmat la disposició que va mostrar el portaveu de l'equip de govern a l'Ajuntament de Palma, Alberto Jarabo, que a principi de mes digué que era una mesura necessària.

Hila també ha aprofitat el seu discurs al debat per anunciar que l'any que ve aplicaran una bonificació del 50% a l'impost de construccions per a les reformes que cerquin millorar l'eficiència d'edificis. Una proposta que es fa amb motiu de l'Agenda 2030, un pla que pretén erradicar la pobresa extrema i minvar l'impacte del canvi climàtic. El batle també ha recordat que el deute municipal s'ha reduït un 41%. "Ara fa sis anys era de 352 milions, i a final d'enguany serà de 207. És un exemple de bona gestió", ha apuntat.

Un altre anunci que ha fet el batle és que el 2022 es traurà una oferta pública per adquirir les accions dels copropietaris del camp de futbol Lluís Sitjar que estiguin interessats a vendre, i que s'incorporarà al pressupost. Es tracta d'una mesura que l'equip de govern ja es va comprometre a fer amb la intenció de crear la falca verda, el projecte que integrarà el parc de la Riera i el futur bosc urbà de l'antic canòdrom. Hila ha explicat que els pressupostos de l'any que ve disposaran d'una partida de 2,3 milions per reformar la plaça d'Espanya. L'Ajuntament substituirà les característiques rajoles de pissarra d'aquest espai per unes de menys llenegadisses de color de marès, però que no estaran fetes d'aquest material, com va informar l'ARA Balears.

El batle ha centrat la seva intervenció al debat en els projectes que es finançaran amb els fons europeus, amb una "inversió històrica" de 800 milions d'euros per Palma. Ha recordat les principals iniciatives que es volen pagar amb aquests doblers, com ara el tramvia entre el centre, l'aeroport i la platja de Palma; la creació de la zona de baixes emissions contaminants que limitarà el trànsit de cotxes al centre; les millores tecnològiques als busos de l'EMT; i la reconversió del psiquiàtric de Palma i el districte de Nou Llevant. A més de construir nous habitatges públics i regenerar barriades. José Hila també ha defensat les propostes incloses en el nou Pla General d’Ordenació Urbanística (PGOU), com ara soterrar un tram de la via de cintura per connectar barriades fragmentades pel trànsit.

Els socis, preocupats per l'habitatge

Els socis de govern del PSIB, MÉS i Unides Podem, han coincidit en la necessitat de regular el mercat de l'habitatge per facilitar l'accés a un "dret fonamental". La portaveu de la formació sobiranista i regidora de Model de Ciutat, Habitatge Digne i Sostenibilitat, Neus Truyol, ha reiterat que cal prorrogar la suspensió dels desnonaments, perquè "es continuen programant una mitjana de dos al dia". El portaveu del partit morat i de l'Ajuntament, Alberto Jarabo, ha reclamat fer front a les "vulnerabilitat estructurals d'una economia tan dependent del turisme".

stats