CONSULTA
Política 21/05/2018

Les bases de Podem decideixen sobre Iglesias i Montero

487.772 inscrits tenen dret a decidir si revaliden Iglesias i Montero en els seus càrrecs com a secretari general i portaveu al Congrés, respectivament

Anna Mascaró
2 min
Iglesias i Montero van proposar que les bases decidissin sobre la seva continuïtat.

BarcelonaLes bases de Podem decidiran en una consulta que s’obre aquest dimarts i es tancarà dissabte si Pablo Iglesias i Irene Montero han d’abandonar els seus càrrecs polítics i institucionals. Els dos dirigents van anunciar dissabte passat la convocatòria de la consulta arran de les nombroses crítiques que han rebut des que es va fer públic que han comprat un xalet de 600.000 euros -a pagar en una hipoteca a 30 anys- a Galapagar, a prop de la serra de Guadarrama. Per a alguns sectors del partit, l’adquisició significa una falta de “coherència” amb el seu discurs contra les elits, tal com els mateixos afectats van reconèixer. Els resultats de la votació es coneixeran dilluns vinent.

En total, 487.772 inscrits tenen dret a decidir si revaliden Iglesias i Montero en els seus càrrecs com a secretari general i portaveu al Congrés, respectivament. Una empresa externa farà una auditoria del plebiscit. “Si ens diuen que hem de dimitir, dimitirem”, va dir Iglesias dissabte, posant-se en mans del dictamen de les bases, que respondran a la pregunta: “Consideres que Pablo Iglesias i Irene Montero han de seguir al capdavant de la secretaria general i com a portaveu parlamentària de Podem?”

Unitat a l’executiva

Davant la polèmica, i amb la vista posada en les eleccions municipals, les primeres espases del partit van exhibir unitat. Ahir la direcció va abordar la polèmica en roda de premsa. El secretari d’organització, Pablo Echenique, va assegurar que la decisió de fer la consulta va ser de Montero i Iglesias. A més, els sectors crítics amb Iglesias -els errejonistes i els anticapitalistes de Podem- tampoc han fet campanya en contra dels dirigents, sinó que es limiten a esperar el resultat de la votació. Precisament, el secretari d’anàlisi estratègica de Podem, Íñigo Errejón, va sortir en defensa dels afectats pel cartell que Vox va penjar a la façana de l’habitatge, que deia “ Welcome refugees & ocupas ”: “Som en una situació intolerable d’assetjament i violació de la intimitat i la vida privada, i això ha de tenir límits”. No obstant això, alguns dirigents van trencar files: el líder territorial de Podem a Astúries, Daniel Ripa, es va mostrar ahir molt “dolgut” per la compra del xalet, i Podem Andalusia va considerar que Montero i Iglesias no van calcular bé l’impacte que tindria en l’opinió pública.

stats