Política 07/06/2019

Les bases dels comuns avalen per àmplia majoria que Colau opti a la reelecció

El plenari aprova la proposta de la coordinadora amb l'encàrrec de seguir negociant amb el PSC i ERC

Aleix Moldes
2 min
L'alcaldessa en funcions, en la reunió

BarcelonaAda Colau ja té l'aval de les bases de Barcelona en Comú per optar a repetir com a alcaldessa de Barcelona. La proposta de la coordinadora del partit ha sigut acceptada per àmplia majoria (457 vots a favor i 27 en contra) després d'un intens debat que s'ha allargat gairebé tres hores al Centre Cívic La Sedeta, on l'enorme expectació ha fet que alguns militants s'hagin quedat fora per excés d'aforament. De fet, els de fora també han pogut votar finalment en una urna, després que a dins de la sala el resultat a mà alçada fos de 369 a favor i 17 en contra. Queda només una setmana per escollir el pròxim alcalde o alcaldessa de la ciutat i els comuns intentaran travar un acord per salvar l'alcaldia. En principi, el mandat que avui obté la direcció parla de seguir intentant el tripartit amb ERC i el PSC, però socialistes i republicans no han obert mai la porta a aquesta possibilitat.

L'únic partit que li ofereix garanties per repetir com a alcaldessa és el PSC, tot i que un acord amb els socialistes portaria associats els vots de Manuel Valls, l'antítesi del que representa el projecte impulsat ara fa quatre anys per Colau.

Aquest divendres l'alcaldessa en funcions s'ha reunit amb l'altre possible soci, Ernest Maragall. L'alcaldable republicà, que s'ha trobat amb Colau tot i que dimecres va dir que congelava les negociacions fins que els comuns reneguessin del PSC, li ha demanat que renunciï a la investidura i se centri en negociar un acord amb ERC, que la situaria com a número dos del consistori.

Gairebé 2.000 persones formaven part del cens per participar en la votació d'aquest divendres i, tot i que l'assistència ha desbordat la sala del Centre Cívic La Sedeta, la participació s'ha situat al voltant del 25%. De moment, la direcció no ha explicat si obrirà una votació telemàtica a la militància abans del dia 15 per prendre la decisió definitiva.

No ho han fet, entre d'altres, dos dels màxims exponents del sector més sobiranista dels comuns. Gerardo Pisarello, secretari de la mesa del Congrés, i Jaume Asens, portaveu adjunt del grup de Podem, eren a Madrid en les negociacions amb el PSOE per formar govern. Els ex números 2 i 4 de Colau a l'Ajuntament no han expressat fins ara en públic l'opinió al voltant de la proposta de la direcció del partit. Aquest divendres, a la mateixa hora que es reunia el plenari de Barcelona en Comú i votava la proposta, Pisarello ha aprofitat per reivindicar el president d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, empresonat a Soto del Real. "Ara més que mai, cal escoltar les veus plurals de Som el 80%", ha piulat, en relació a la campanya per aglutinar sensibilitats al voltant del dret a decidir i la fi de la judicialització.

stats