CRISI INTERNA AL PSOE
Política 28/09/2016

Els ‘barons’, segurs que aturaran Sánchez

Díaz s’ofereix per encapçalar una alternativa si s’acaben celebrant unes primàries que intentarà evitar

Dani Sánchez Ugart
3 min
Els ‘barons’, segurs que aturaran Sánchez

MadridL’última jugada de Pedro Sánchez en el combat que manté amb l’oposició interna està obligant els barons socialistes crítics a organitzar-se a marxes forçades. L’anunci que va fer dilluns el secretari general del PSOE de proposar la celebració de primàries el 23 d’octubre ha provocat que els díscols, encapçalats per la presidenta andalusa, Susana Díaz, hagin començat a fer trucades per assegurar-se els vots necessaris per mantenir a ratlla el líder del partit i evitar que se surti amb la seva. Estan convençuts que ho aconseguiran. Fonts del sector crític van explicar ahir que votaran no a l’avançament de les primàries, i asseguren tenir una àmplia majoria darrere seu.

El comitè federal de dissabte, en què es votarà aquesta proposta de l’executiva, es preveu d’alt voltatge. Tot i la seguretat amb què Sánchez va afirmar dilluns que els barons no es podrien oposar a escoltar la militància, ahir ja van començar a fer-ho. El seu argument, explicitat per la mateixa Díaz, és que el moviment de Sánchez és una “maniobra de distracció” i que cal mantenir el pla original de posposar els debats interns fins que s’aclareixi la situació política. Díaz està habituada a deixar que altres dirigents regionals, com l’extremeny Guillermo Fernández Vara, marquin en públic la línia dura contra Sánchez, però ahir va fer una excepció i va entrar al cos a cos amb el secretari general socialista, que dilluns va fer la declaració pública més dura contra l’oposició interna que se li recorda. Si fa menys de dues setmanes l’avís més explícit de Díaz a Sánchez era que “amb 85 escons no es pot intentar governar” Espanya, ara apuja el to i l’acusa de deslleial: de “dividir el partit amb dilemes falsos” i “enfrontar els companys”.

El cert és que els dos bàndols comencen a parlar en privat gairebé en termes bèl·lics de la situació interna del partit i s’atribueixen la majoria dels suports entre els 250 membres del comitè federal. Ahir va fer-se evident la divisió en la reunió del grup parlamentari, en què 11 diputats crítics van prendre la paraula. “Em consta que ja hi ha estratègies de pressió dins d’algunes federacions”, explicava un dels màxims representants dels díscols. Per això els barons comencen a maquinar elpla B. Si s’acaben fent primàries, formaran una alternativa per descavalcar Sánchez, i Díaz s’ofereix a liderar-la: “Seré allà on em posin els meus companys. Al capdavant o a la cua”.

Sánchez es fa fort

Sánchez segueix en peu de guerra i no pensa dimitir encara que perdi la votació dissabte, segons va dir a la SER. Si això passa, s’obrirà al partit una “situació kafkiana”, considerava el dirigent. Però els quedaran asos a la màniga: el comitè federal podria desempallegar-se del líder aquest cap de setmana mateix amb una moció de censura o amb una dimissió en bloc de la majoria de la comissió permanent de l’executiva. Això provocaria la designació d’una gestora, que podria, com volen els crítics, decidir abstenir-se en una investidura de Mariano Rajoy. “Si anem ara a eleccions traurem menys de 70 diputats”, augurava el crític.

Els escenaris alternatius al “Noésno que es plantegen els barons són els de l’abstenció al PP sense Rajoy, o amb Rajoy, però amb un calendari de mesures acordades prèviament, sota l’amenaça d’una moció de censura. Però prefereixen que sigui una gestora qui es taqui les mans amb aquesta abstenció. Les faccions socialistes s’armen a corre-cuita per al combat, ara a cara descoberta, que es prepara per dissabte.

Ximo Puig demana no demonitzar un pacte amb la dreta

“Mai he pactat amb la dreta, la solució per a mi no és pactar amb la dreta, però això no vol dir que no s’hagi de parlar amb la dreta [...] Negar-s’hi és predemocràtic”. Així es va expressar ahir el president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, abans de fer una conferència al Cercle d’Economia, on va reclamar explorar “tots els escenaris possibles” per evitar unes terceres eleccions a Espanya. La seva preferència, va dir, passaria per formar govern des d’una “majoria progressista”, però va deixar clar que ara mateix aquesta fórmula no és possible. El líder del PSPV va situar la governabilitat de l’Estat com una prioritat, motiu pel qual va anunciar que rebutjarà el procés de primàries i el congrés que Pedro Sánchez proposarà dissabte al comitè federal del PSOE. “No ha canviat res perquè tingui sentit avançar un procés intern”, va dir Puig. I va concloure: “En moments d’incertesa cal veure de quina manera som capaços de buscar solucions per al país i, després, com gestionem la diversitat de veus dins del partit”.

stats