Política 02/04/2014

Ruz cita Bárcenas a declarar per apropiar-se diners de la caixa B del PP

El jutge accepta la petició de les acusacions i de la Fiscalia perquè declari el 10 d'abril

Efe
2 min
Luis Bárcenas arriba a l'Audiència Nacional / AFP

MadridEl jutge de l'Audiència Nacional Pablo Ruz ha citat de nou a declarar l'extresorer del PP Luis Bárcenas el 10 d'abril. El jutge veu indicis que podria haver-se apropiat de diners de la caixa B del PP per augmentar el seu patrimoni i el de la seva dona, Rosalía Iglesias, també citada aquell dia.

En una interlocutòria, Ruz accepta la petició de les acusacions i de la Fiscalia que declari davant la previsió que es tanqui la instrucció del cas Gürtel. Bárcenas és a la presó per aquest cas des del 27 de juny de 2013.

El jutge el cita perquè hi ha indicis d'una "eventual distracció" dels fons de la "comptabilitat paral·lela o B del PP " que l'extresorer controlava, "amb el consegüent presumpte creixement del seu patrimoni i del de la seva esposa a través de determinats moviments en comptes bancaris mantinguts per tots dos a Espanya i Suïssa".

Ho fa seguint el criteri de les fiscals del cas Gürtel, que indiquen que hi ha indicis que Bárcenas s'hauria apropiat d'una part dels fons de la caixa B del PP, la qual "es nodriria, bàsicament, de donatius efectuats per persones relacionades amb entitats beneficiàries d'importants adjudicacions públiques".

Segons les fiscals, l'extresorer hauria encobert aquestes "sostraccions" com a suposats lliuraments a "diferents destinataris", com podria ser el cas de 150.050 euros que hauria dipositat en els seus comptes suïssos i 149.600 més que haurien estat retirats de la caixa B.

Aquests diners haurien sortit de la suposada comptabilitat paral·lela del partit per comprar accions d'un mitjà de comunicació, però la quantitat finalment podria haver estat ingressada en un compte de la seva dona per pagar un immoble.

Les fiscals Concha Nicolau i Concha Sabadell afirmen en l'informe en el qual donen suport a la citació que els fons de Suïssa del matrimoni Bárcenas procedirien, "almenys en part, del cobrament de diferents comissions vinculades a adjudicacions públiques, i s'haurien ocultat a la hisenda pública, de manera que no es reflectirien en les corresponents declaracions tributàries".

Actualment, el jutge està a l'espera de rebre informació de moviments d'aquests comptes, i també d'un informe de la policia sobre les correlacions que hi pugui haver entre la comptabilitat paral·lela manuscrita de Bárcenas i moviments dels comptes a Suïssa dels quals ell va ser beneficiari.

El jutge també es refereix a la petició de la defensa de Bárcenas que advocat i client puguin entrevistar-se a la presó de Soto del Real sense una mampara pel mig i en un habitacle especial. La Fiscalia dóna suport a aquesta petició i Ruz demana ara a l'advocat que argumenti les raons en què es basa aquesta reclamació.

stats