Ayuso promou l'"autocura" contra el covid mentre intenta fer les paus amb els sanitaris

Valora la "feina extraordinària" dels professionals però defensa investigar si als centres de salut hi ha mala praxi

3 min
La presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, a l'Assemblea de Madrid

MadridIsabel Díaz Ayuso viu en la polèmica. A les portes de la conferència de presidents autonòmics i amb els contagis per covid disparats, dimarts va anunciar que investigaria si en alguns centres de salut no s'està actuant correctament –fa dies que el Col·legi de Metges de Madrid denuncia el col·lapse a l'atenció primària per falta de professionals–. "Pengen el telèfon o no l'agafen, de cop no hi ha metges...", va apuntar la presidenta madrilenya en una entrevista a esRadio. Les seves paraules van aixecar polseguera, perquè assenyalaven directament els metges com els culpables de la situació. I aquest dimecres professionals sanitaris s'han manifestat a les portes de l'Assemblea de Madrid mentre, a l'interior, el PP i Vox aprovaven els primers pressupostos del govern autonòmic.

Són els comptes de la "baixada més gran d'impostos" –Ayuso ha eliminat els tributs propis de la Comunitat de Madrid– i de la "llibertat que condueix al benestar i la prosperitat", s'ha vantat la dirigent popular en roda de premsa. La fita ha quedat eclipsada, però, pel debat sobre les mesures per fer front a l'auge de la pandèmia. Després que la ministra de Sanitat, Carolina Darias, hagi censurat els "retrets" als professionals sanitaris, Ayuso ha volgut qualificar d'"extraordinària" la feina que està fent el personal d'atenció primària i d'urgències als hospitals. I ha girat la truita criticant l'esquerra de polititzar la sanitat pública.

La presidenta madrilenya ha denunciat que es vulguin utilitzar els centres de salut com a "seus electorals" per part dels partits de l'oposició i ha presumit d'haver tornat a contractar –de manera temporal– 11.400 professionals sanitaris durant l'hivern per afrontar l'auge dels contagis. "La Comunitat de Madrid coneix millor que el ministeri com protegir els professionals sanitaris", ha alertat Ayuso poques hores abans de participar en la conferència de presidents al Senat. Sobre aquesta trobada, ha alertat que la seva posició serà la de no tancar locals que perjudiquin l'economia.

En aquest sentit, la presidenta del govern regional se les ha empescat per vincular els pressupostos amb les mesures contra el covid. "Som capaços de protegir la salut i la vida dels ciutadans sense atracar la seva prosperitat", ha afirmat en la seva intervenció relativa als comptes. Ayuso ha destacat que no s'ha demostrat que els tancaments de negocis hagin portat a una millora de la pandèmia i ha defensat la capacitat dels ciutadans de "decidir com volen tirar endavant". "Nosaltres tenim l'obligació de proporcionar informació i eines. No per fer vida normal, però sí per tirar endavant", ha anotat.

Autotests a les farmàcies

En aquesta línia individualista s'emmarca la decisió de posar a disposició dels madrilenys tests d'antígens gratuïts a les farmàcies. Fa dies que s'ha presentat com la solució davant la saturació dels centres de salut, mancats de recursos i inhabilitats per fer proves a les persones que no tinguin símptomes que hagin estat en contacte amb algun positiu. Fa una setmana que les farmàcies pengen el cartell de "No queden tests d'antígens" perquè els ciutadans han corregut a aprovisionar-se'n, i el mateix passa ara que el govern els subministra gratuïtament.

Al llarg del matí s'han repartit 770.000 tests d'antígens, segons ha informat el conseller de Salut, Enrique Ruiz Escudero, però no tothom n'ha trobat quan ha arribat a la farmàcia. "M'han dit que no en quedaven, que s'havien acabat en deu minuts i que no sabien quan n'arribarien més, ni quants", explica la Míriam –nom fictici–. Ayuso en diu "autocura" i les xarxes socials s'han omplert els últims dies de queixes pel desemparament institucional que molts ciutadans perceben per part del govern. Hi ha qui hi veu anarquia; d'altres, una mena de Jocs de la Fam.

stats