Eleccions a Madrid

Ayuso menysté Gabilondo i apunta a Sánchez com a rival: "Ell és el candidat"

La campanya del 4-M arrenca amb la crida del líder del PSOE a la mobilització de l'esquerra per evitar el govern "de la plaça Colón"

3 min
Isabel Díaz Ayuso amb el seu autobús de campanya

MadridCom ja ha fet en els últims dos anys com a presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso farà campanya contra el govern espanyol de cara al 4-M. En el primer dia campanya electoral madrilenya i amb la mirada posada en la Moncloa i en l'arena política estatal, Ayuso ha deixat clar aquest diumenge que intentarà revalidar la victòria i esgarrapar vots de l'extrema dreta i del centre atacant el president de l'executiu, Pedro Sánchez, i la seva gestió de la pandèmia. Comença una campanya molt polaritzada en què el PP busca seguir fent oposició al govern estatal des de la capital espanyola.

Ayuso ha menystingut el candidat socialista als comicis de la Comunitat, Ángel Gabilondo, a qui acusa d'estar dirigit per la Moncloa, i apunta a Sánchez, a qui considera el veritable rival electoral: "Ell és el candidat a Madrid. És qui decideix les mentides que vostè ha de dir", li ha etzibat a Gabilondo des de Las Rozas, municipi del nord-oest de Madrid, un dels feus dels populars. Ayuso l'ha triat per a l'acte central del primer dia oficial de campanya. La candidata del PP també ha aprofitat per criticar Sánchez per, suposadament, voler donar "moltíssima més autonomia a la corruptela dels independentistes de Catalunya".

La presidenta de Madrid ha tret profit les contradiccions dels socialistes, que defensen des del govern central una harmonització fiscal que suposarà un augment d'impostos a Madrid mentre que Gabilondo assegura que no permetrà un augment de taxes a la Comunitat. Ayuso ha ironitzat assegurant que el candidat socialista podria ser el seu "teloner" electoral. "Que ens deixin viure en pau" i "llibertat" –la paraula que decora els busos de campanya del PP– són els lemes que més repeteix Ayuso i que seran una constant fins al 4 de maig.

El candidat del PSOE, incòmode en el cos a cos que busca Ayuso amb Sánchez, vol evitar que la campanya es converteixi en un partit entre la candidata del PP i el president de l'executiu central en què ell quedi desdibuixat. "Pedro Sánchez és Pedro Sánchez i jo Ángel Gabilondo. A aquestes eleccions m'hi presento jo", ha defensat en un acte des de Ferraz. "Culpes a tothom dels teus errors, no veus els teus, i només tens una paraula: Sánchez, Sánchez, Sánchez. El virus, Sánchez. Toni Cantó, Sánchez", li retreia Gabilondo.

El líder del PSOE ha fet costat aquest diumenge a Gabilondo i preveu estar present durant tota la campanya. Amb les enquestes pronosticant una clara victòria del PP –tot i que Ayuso podria necessitar Vox per governar–, els socialistes ho fien tot a la mobilització dels votants d'esquerres per evitar que la presidenta madrilenya torni a governar. "Madrid haurà d'escollir el camí de la recuperació justa o el camí de l'executiu de la plaça Colón, que vol dir exclusió social, ultradreta i corrupció", ha advertit Pedro Sánchez, que no ha fet cap al·lusió directa a la candidata del PP durant el seu discurs, i així evitar entrar en el cos a cos amb Ayuso. Sánchez també ha demanat el vot per al PSOE per evitar el "pillatge" d'un govern popular.

Irene Lozano, Pedro Sánchez i Ángel Gabilondo en un acte de campanya semipresencial a la seu del PSOE a Madrid.
Pablo Iglesias en un acte electoral aquest diumenge al barri madrileny de Lavapiés.

Iglesias, també contra Ayuso

Des d'Unides Podem, l'exvicepresident de l'executiu espanyol i ara candidat a la presidència de la Comunitat de Madrid, Pablo Iglesias, ha acusat aquest diumenge l'executiu regional de "fer servir la vida dels madrilenys com a moneda de canvi i gasolina política per incendiar Espanya i fer caure el govern" central. En un míting electoral al cèntric barri de Lavapiés, el líder d'Unides Podem ha titllat "d'indecent" que el govern d'Ayuso "tracti d'aprofitar una pandèmia per fer caure el seu rival polític".

Des de l'altre partit d'esquerres, el líder de Més País, Íñigo Errejón, ha cridat a votar el 4-M a Madrid per "vèncer la resignació i derrotar la tristesa i els braços caiguts". Durant el primer acte de campanya de la llista des de Vallecas, la candidata, Mónica García, ha dit que era una lluita de "milions de Davids contra Goliat". La formació que va impulsar Manuela Carmena va rebutjar una coalició amb Podem per concórrer aquests comicis i, segons les enquestes, Més Madrid aguanta l'efecte Iglesias.

Ciutadans, que té com a objectiu principal no desaparèixer de l'Assamblea de Madrid, també aposta en aquesta campanya per donar protagonisme a la líder del partit, Inés Arrimadas. Aquest diumenge, Arrimadas ha demanat el vot per evitar que Pablo Iglesias sigui qui lideri l'economia de la Comunitat de Madrid o que Vox s'encarregui de l'educació. Ha avisat que els polítics "irresponsables" que fomenten la "divisió" acaben tenint "societats ingovernables".

stats