Ayuso es presenta des de la Moncloa com el contrapès a Sánchez

Se centra en temes estatals en la reunió amb el president espanyol i assegura que "Espanya està segrestada per minories que l'odien"

3 min
El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i la presidenta madrilenya, Isabel Díaz Ayuso, a les portes de la Moncloa.

MadridIsabel Díaz Ayuso ha substituït aquest divendres el teló de fons de les 24 banderes espanyoles i de la Comunitat de Madrid de la penúltima reunió amb Pedro Sánchez, el setembre passat, pel de l'austeritat de la Moncloa. Però el seu discurs no ha variat, sinó que s'ha convertit en un pas més de la presidenta madrilenya en la particular cursa de fons que manté amb Génova des de l'any passat per convertir-se en un contrapoder real al president espanyol, eclipsant cada cop més la figura del líder del PP, Pablo Casado. Ayuso ha aprofitat la reunió protocol·lària amb Sánchez que li pertocava després de la investidura per atacar l'estratègia del govern de coalició amb l'independentisme i insistir que el líder socialista té els dies comptats al poder. Fins al punt de veure ja la Moncloa com una "segona casa" perquè "el president de la Comunitat de Madrid no pot pensar només a nivell autonòmic".

"Espanya està segrestada per minories que l'odien i ens recorden que cada dia volen liquidar-la", ha dit la presidenta madrilenya durant la compareixença posterior a una reunió d'hora i mitja "marcada per la cortesia" però no pas per la "lleialtat institucional" per les dues bandes –en paraules de la portaveu del govern espanyol, María Jesús Montero–. Ayuso ha passat de puntetes pels temes autonòmics i s'ha centrat en temàtica estatal, sobretot en la decisió del consell de ministres de concedir els indults. La també ministra d'Hisenda l'hi ha recriminat, per aprofundir poc "en els problemes dels madrilenys". Però la presidenta popular ha tornat a reivindicar el mantra de "Madrid és Espanya dins d'Espanya" per entrar en temàtica estatal.

Un "canvi de règim"

Ayuso continua executant el guió preparat fil per randa just a les portes de la pandèmia l'any passat amb el seu cap de gabinet, l'ex mà dreta d'Aznar Miguel Ángel Rodríguez, que aquest divendres ha seguit atentament la roda de premsa des de la Moncloa. En un any i mig ha passat de ser la presidenta que no aixecava el cap i que per una carambola va arribar al govern de la Puerta del Sol a convertir-se en la baronessa afalagada fins i tot per l'extrema dreta que més ombra fa al president espanyol. "Els interessos d'Espanya i els de Sánchez ara mateix no són els mateixos", ha assegurat fent una esmena a la totalitat a les polítiques de l'executiu espanyol, a qui ha acusat d'estar impulsant un "canvi de règim" de l'independentisme.

A més de Catalunya, Ayuso i Sánchez han xocat pel tema fiscal en una trobada a la Moncloa que ha sigut més breu i dura que la recent amb el president de la Generalitat, Pere Aragonès, que almenys va servir per posar una data aproximada a la reactivació de la taula de diàleg el setembre a Barcelona. La presidenta madrilenya ha canviat "l'Espanya ens roba" que el PSOE tant ha criticat de l'independentisme pel del "separatisme ens roba", i ha denunciat un greuge a la Comunitat de Madrid respecte a l'independentisme. Mentre Ayuso no para de prometre a bombo i platerets una rebaixa d'impostos "històrica", alhora reclama més recursos i un millor finançament per a la capital espanyola.

Montero li ha respost que la quadratura del cercle no és possible i ha repassat una per una les partides estatals que han beneficiat Madrid l'últim any, sobretot del fons covid-19, perquè va ser la comunitat que va rebre més diners. La ministra portaveu no s'ha volgut mullar sobre si Ayuso ha preparat la reunió a la Moncloa com una presentació de la seva candidatura en clau estatal, però sí que ha demanat a cadascú que en tragués conclusions i ha recordat a la presidenta madrilenya que hauria de ser un "dirigent del PP al Congrés" qui respongués a temes com els indults, i encara més en una reunió d'aquestes característiques.

stats