Política 13/08/2019

Ayuso promet "la rebaixa fiscal més gran de la història"

La popular, futura presidenta de la Comunitat de Madrid amb els vots de Cs i Vox, esbossa una legislatura ultraliberal

Germán Aranda
3 min
Ayuso cita Aguirre i Cifuentes al seu discurs d'investidura obviant la corrupció del PP de Madrid

MadridNomés una setmana després que el seu nom aparegués esquitxat per la trama corrupta de la Púnica i dues irregularitats més, Isabel Díaz Ayuso va incloure dimarts “la guerra a la corrupció” en el seu projecte de govern ultraliberal en coalició amb Ciutadans i amb els vots de Vox des de l’oposició. Un projecte esbossat durant un discurs a l’Assemblea de Madrid en què va prometre “la baixada d’impostos més gran de la història”. La futura presidenta, que serà investida avui si, com es preveu, rep el suport de Cs i Vox, va citar també dues frases de les expresidentes Esperanza Aguirre i Cristina Cifuentes, obviant que la fiscalia demana que se les imputi per possible implicació amb la Púnica.

Per aconseguir els vots de Vox, el PP i Cs han hagut d’adaptar part del seu programa a la ultradreta, i dimarts Ayuso va escenificar-ho amb gestos com ara defensar que lluiten “contra el masclisme, però no contra els homes”. Al seu programa hi preveu, a més, el combat a “la violència contra les dones”, però ahir va evitar parlar de violència masclista en un ús del llenguatge que el líder de Més Madrid, Íñigo Errejón, va qualificar d’“inquietant” i dirigit a “acontentar Vox”. La paraula feminisme només va aparèixer en una ocasió en tot el matí: quan, en al·lusió al PSOE, la candidata popular va recordar que “partits que enarboren la bandera del feminisme” mai han tingut una candidata a la Comunitat de Madrid, mentre que ella serà la tercera presidenta del PP.

La pressió fiscal

Pel que fa a la polèmica proposta de Vox de permetre als pares que treguin els seus fills dels tallers i xerrades d’educació i gènere si no concorden amb les conviccions morals de la família, Ayuso va avisar que els centres que rebin fons públics hauran d’anunciar a principi de curs el seu programa educatiu, incloent-hi les activitats curriculars i extracurriculars. La líder del partit d’ultradreta, Rocío Monasterio, va demanar un compromís explícit dels populars i de Cs amb el programa pactat per cedir els seus vots avui.

Menys incòmode per al PP va ser el punt en què pràcticament no té discrepàncies ni amb Vox ni amb Ciutadans: la baixada radical d’impostos. Segons la candidata, “la millor fórmula per activar l’economia”. En aquest aspecte, va proposar una rebaixa “històrica” i va incidir en el fet que Madrid “ja és la comunitat amb els impostos més baixos de tot Espanya”. Per fer-ho, va proposar una reducció de fins a un 5,5% en l’IRPF i una nova tarifa plana de 50 euros per als nous autònoms que arribi als dos anys i que s’apliqui també a les dones autònomes que es reincorporin a l’activitat després de la maternitat.

El programa d’Ayuso per al govern de coalició amb Ciutadans a la Comunitat de Madrid girarà al voltant de deu eixos presentats ahir: els llocs de treball i la baixada d’impostos; “la millor educació i en llibertat”; la digitalització; la lluita contra la solitud i la despoblació; la conciliació del treball amb la natalitat; la salut universal; la seguretat; el medi ambient i la sostenibilitat; la igualtat de la dona, i la llibertat, paraula que va repetir en 25 ocasions.

Pel que fa a la corrupció, Ayuso va prometre “regeneració” democràtica i una política de “tolerància zero” amb la corrupció, així com més protecció per als denunciants de casos de corrupció. Quan ho va detallar, els diputats de Més Madrid van riure. Més tard, Errejón va explicar que només s’ho podia prendre com una broma, perquè també ho havien promès altres presidents com Ignacio González, imputat a la Púnica, o Esperanza Aguirre i Cristina Cifuentes, que la Fiscalia també demana que siguin imputades.

Les picades d’ullet a Vox

Educació i gènere

El PP ja havia acceptat permetre als pares treure els fills de xerrades que anessin contra les seves conviccions, pensant sobretot en les de gènere. Ahir, Ayuso va dir que demanarà a les escoles que detallin el seu programa a l’inici de curs.

Violència “contra la dona”

La candidata a la presidència va evitar referir-se a la violència masclista i va anunciar que combatrà “la violència contra la dona”. No va fer seu, a diferència del que va passar a Múrcia, el terme violència intrafamiliar, però sí que va acceptar les demandes de Vox d’incloure punts específics al programa per combatre la violència contra nens i gent gran.

Contra el turisme sanitari

Entre les demandes de Vox hi havia deixar de permetre als immigrants sense papers que facin servir el sistema sanitari o que el paguin els països d’origen. El PP i Cs no van cedir en això, però sí que lluitaran contra “el turisme sanitari”.

stats