Política 15/09/2019

L’auge electoral no trenca la barrera dels 10.000 militants

ERC encara no tradueix en afiliats els rècords a les urnes

Quim Bertomeu
2 min
L’auge electoral no trenca la barrera dels 10.000 militants

Barcelona“A aquells que creuen que en un estat tot s’ha de resoldre mitjançant el vot, els diem que Esquerra Republicana de Catalunya té les portes obertes”. La frase és de Pere Aragonès i la va pronunciar durant l’acte polític d’ERC de la Diada, però l’hauria subscrit Oriol Junqueras, per a qui des del principi del seu mandat ha sigut una obsessió sumar gent al partit. ERC no perd cap oportunitat d’intentar captar noves adhesions, ja que actualment està en màxims històrics pel que fa a vots però no ha aconseguit superar el nombre de militants dels temps de Carod-Rovira.

L’Observatori dels Partits Polítics de Catalunya (OPCAT), vinculat a la Universitat Pompeu Fabra (UPF), va desvelar fa dos anys un dels secrets més ben guardats de les formacions, la xifra de militants. ERC, l’any 2008, en un moment àlgid de poder institucional, tenia 10.088 militants i 23 diputats al Parlament, i havia aconseguit 416.000 vots a les últimes eleccions catalanes. Actualment ha fet miques el seu rècord en vots -ha superat el milió de vots en les últimes generals- i té 32 diputats al Parlament, però se li segueix resistint la barrera dels 10.000 afiliats. En té 9.899, dels quals 9.087 van tenir dret a vot ahir a l’hora de validar la nova executiva. La pregunta, doncs, és evident: ¿un partit pot haver més que duplicat el seu suport a les urnes i que això no es traslladi als carnets d’afiliació?

Des d’ERC fan una lectura optimista de les dades i esgrimeixen que avui militar en un partit és “diferent que fa 10 o 15 anys”, ja que entre els ciutadans hi ha hagut un “canvi de percepció” de la funció social de les forces polítiques. En aquest període, diuen, han irromput en el panorama polític grans organitzacions que llavors no existien, com l’ANC o la PAH, que, malgrat no ser incompatibles amb els partits, han ofert altres vies per militar políticament. El nou vice secretari general de vertebració territorial i partit obert d’ERC, Isaac Peraire, explica que un dels objectius de la nova executiva serà seguir creixent per “consolidar” el projecte. “L’eina [ERC] necessita ser forta, i per ser forta necessita militància”, conclou. Per captar gent oferirà la feminització del partit i reivindicarà l’aposta per les llistes cremallera i les executives paritàries.

Nous militants

Malgrat que ERC encara no ha pogut superar la barrera dels 10.000 militants, sí que ha aconseguit deixar enrere els pitjors registres recents. El 2012, amb Junqueras de líder novell, el partit marcava el mínim de l’última dècada amb 6.883 inscrits, però des de llavors ha crescut a una mitjana de 430 persones per any. De fet, alguns líders actuals tenen una militància relativament recent al partit. El mateix Junqueras s’hi va afiliar el 2010. “En aquests moments tan delicats, convido tothom a considerar la militància a Esquerra per treballar amb honestedat, fermesa, intel·ligència i, sobretot, generositat i constància”, va deixar escrit el dia que es va sumar al partit. Gairebé deu anys després, per a ERC la frase segueix tenint tota la vigència.

stats