Política 23/07/2019

El PSOE ofereix a Podem ministeris que ara no existeixen i una vicepresidència sense contingut

Els socialistes posen sobre la taula la cartera d’Infància, Esport o Habitatge, entre d'altres

Dani Sánchez Ugart / Germán Aranda
2 min
Sánchez i Iglesias topen al Congrés i revifen el fantasma electoral

MadridLes negociacions entre el PSOE i Unides Podem per formar un govern de coalició a Espanya estan estancades en les carteres. Tot i que els socialistes han ofert alguns ministeris a la formació lila, i estan oberts a la participació d’Irene Montero de l’executiu —després de vetar Pablo Iglesias—, les carteres són de caire accessori, de nova creació, per no buidar de contingut els actuals ministeris, controlats per socialistes i afins, segons han explicat a l’ARA fonts parlamentàries.

En concret, els socialistes han posat sobre la taula un ministeri de la Infància, i un altre departament que aglutinaria competències d’Habitatge, Esport i Turisme, a més d’una vicepresidència que estan disposats que recaigui en Irene Montero, però sense competències polítiques, coordinant aquestes noves àrees, i sense capacitat per fer declaracions de caire polític. A més, aquests ministeris no tindrien fons per tirar endavant polítiques, segons les mateixes fonts.

L’oferiment contrasta amb les demandes d’Unides Podem, que passen per assumir competències en assumptes com l’Ocupació, la Fiscalitat, l’Energia o la Innovació, aspectes claus del seu programa i que el PSOE es vol reservar per a si mateix. Aquest és el punt de fricció que hi ha ara mateix entre totes dues formacions, tot i que s’afegeix a la mala maror el fet que no hi estigui havent reunions per avançar en el pacte i el malestar que va generar als liles la primera sessió del debat d’investidura de Pedro Sánchez.

Tot plegat, condueix el partit liderat per Iglesias a abstenir-se en la primera votació, tot i que en un primer moment havien pres la decisió de votar negativament, tal com havien avançat Pablo Echenique a La Sexta i Ione Belarra a TVE. Belarra ha criticat que el PSOE hagi exclòs Podem dels principals ministeris. "Hem quedat exclosos de Justícia, Economia, Exteriors i Interior. Bé, doncs llavors els diem que per poder fer les polítiques socials per les quals ens hem presentat a les eleccions ens donin competències a Treball, Hisenda, Transició Ecològica o Igualtat. I ens diuen que això tampoc es pot fer", ha lamentat Belarra, que ha assegurat que no estaran al govern de coalició "per ser un gerro xinès". Malgrat aquestes declaracions, la formació lila s'ha abstingut a última hora, menys en el cas d'Irene Montero que, com que havia registrat el seu vot amb anterioritat perquè ho ha fet de manera telemàtica pel seu embaràs, ha votat 'no'.

stats