Ciutadans

Arrimadas ofereix a Ciutadans deixar de ser presidenta al gener

L'executiva plantejarà una direcció bicèfala del partit i ella es presentaria com a candidata a les generals

2 min
Inés Arrimadas

BarcelonaInés Arrimadas s'aparta de la gestió interna del partit, però es mantindrà com a candidata. Aquesta és la idea de l'executiva de Ciutadans després d'un procés d'escolta intensiva a la militància i de reflexió profunda per evitar la desaparició. Aquest dilluns el portaveu de l'equip de la refundació, Guillermo Díaz, ha anunciat que treballen amb la idea d'elaborar uns nous estatuts que estableixin un lideratge partit, amb una direcció interna i una altra de política. Segons han explicat fonts del partit a Efe i ha confirmat l'ARA, l'actual presidenta taronja aspiraria a la política i, per tant, preveu deixar la gestió orgànica de Cs i presentar-se a les primàries per ser candidata a les pròximes eleccions generals.

Des que es va situar al capdavant de Cs a principis del 2020, enmig d'una tempesta interna que no ha fet més que empitjorar, les crítiques a la seva gestió havien sigut constants. Fins i tot les veus pròximes al seu adversari a les primàries per liderar el partit, Francisco Igea, admetien que era la millor candidata, i el seu capital polític no estava en dubte. El que més es qüestionava era la seva manera de pilotar el partit de portes endins: se la considerava una hereva de la verticalitat que exercia Albert Rivera, i també es va criticar la tria de la seva executiva, que finalment va veure's forçada a modificar després del fiasco de la moció de censura a Múrcia. La patacada de les andaluses va acabar d'empènyer la dirigent taronja a posar l'executiva a disposició de les bases al final del procés de refundació i a confessar que fins i tot havia preparat un discurs de comiat.

“Assentiment majoritari”

Finalment, la fórmula que ha trobat l'equip de la refundació passa per aquesta executiva bicèfala, a l'estil de la del PNB i altres partits de l'àmbit liberal europeu. Les primàries que Cs prepara per al pròxim mes de gener són de caràcter intern. La figura del president del partit que ara ocupa Arrimadas, doncs, desapareixerà com a tal, i les seves funcions les assumirà un director, coordinador o secretari general que estarà al capdavant d'un òrgan coral executiu, informa Efe. L'assemblea de refundació ha de deixar endreçat el partit per encarar el pròxim cicle electoral. El portaveu de l'equip de la refundació, Guillermo Díaz, ha explicat en roda de premsa que quan es va plantejar l'opció d'una estructura bicèfala a les seves bases "l'assentiment era majoritari". Díaz també ha apuntat que una altra demanda principal del procés d'escolta és una major delegació als territoris en la presa de decisions. De fet, la direcció catalana del partit ja ha advertit que està en contra de canviar el nom del partit i demana que, si s'opta per modificar-lo a l'Estat, se'ls permeti mantenir-lo almenys a Catalunya.

stats