REPRESENTANTS A L’ESTAT
Política 22/09/2018

Arrimadas alerta: “Balears està com Catalunya fa anys”

“Si es cometen els mateixos errors, arribarem al mateix lloc”, afegí la portaveu estatal de Cs, a Palma

Efe
3 min
Xavier Pericay, Inés Arrimadas i Toni Cantó, ahir, en un acte de Cs a Palma.  Arrimadas abans d’intervenir.  Imatge del públic a Dalt Murada.

PalmaLa portaveu de l’executiva estatal de Ciutadans, Inés Arrimadas , va alertar ahir que Balears està “exactament igual que Catalunya fa uns anys” i advertí de la necessitat d’evitar a temps que es cometin “els mateixos errors” a les Illes.

“El mimetisme de la presidenta de les Illes Balears amb el nacionalisme català és espectacular i, si no es corregeix, si es continuen cometent els mateixos errors, arribarem al mateix lloc”, va dir Arrimadas durant l’acte ‘Stop barreres lingüístiques’, celebrat per Ciutadans a Palma.

Segons la líder del partit taronja a Catalunya, per entendre la situació s’han de comparar les Balears “amb el que passà a Catalunya fa 15 anys” perquè considera que “hi ha moltíssimes similituds”.

“Tenim un govern socialista en mans dels nacionalistes que es dedica a posar traves i tractar llengua com una barrera en comptes de tractar-la com una riquesa, i és exactament el que ha passat a Catalunya, també amb un tripartit del Partit Socialista”, va afegir.

Arrimadas va explicar que Ciutadans plantejarà aquesta setmana al Congrés una llei de garantia de la igualtat en l’accés i la promoció de la funció pública, “perquè la llengua no sigui una barrera, un requisit bàsic sense el qual no pots desenvolupar una tasca a la funció pública”. Considera que aquesta llei serà “una eina fonamental per garantir la igualtat i la qualitat dels serveis públics” i la va definir més com “un exercici d’intel·ligència estratègica” per evitar “que en altres comunitats passi el que passa a Catalunya, en un moment d’inseguretat jurídica com el que s’està vivint, de ruptura social i de diàspora, gairebé”.

Segons Arrimadas, el bipartidisme “ha estat molt comòde pactant amb els nacionalistes perquè gaudien “d’un sistema de privilegis en què cadascun tenia el seus quefers molts repartits”.

“Tu dona’m suport a Madrid, que jo et deixaré fer a Catalunya el que vulguis”, va dir Arrimadas simulant el que creu que succeeix. “I passa exactament el mateix a les Illes Balears i a València, i cada vegada hi ha més ciutadans que aixequen la veu i estan farts”, va afegir.

Segons la portaveu de Ciutadans, el Govern que presideix Pedro Sánchez és el “súmmum d’aquest tripijoc” i va criticar que la delegada del govern de Catalunya a Espanya hagués dit que estaria d’acord a indultar els polítics independentistes. “Per a nosaltres, ni aforaments, ni indults a polítics que han fet un cop d’estat, ni pactes amb els nacionalistes mentre miren cap a un altre costat”, afegí.

El portaveu de Ciutadans a les Illes Balears, Xavier Pericay, va coincidir amb Arrimadas que l’Arxipèlag s’està “mimetitzant amb el que ha passat a Catalunya des de fa temps, amb un cert retard, afortunadament, i amb una societat distinta a la catalana, però també amenaçada per aquest context”.

“No crec que ningú vulgui acabar a la situació en què es troba Catalunya. O actuam abans, o canviam, o anam fatídicament cap allà”, va alertar Pericay.

Segons el líder balear de Ciutadans, el nacionalisme actua “per expulsió de l’altre”. A més, afegí que és “contrari al turisme” perquè representa “la possibilitat de la mescla, del contacte amb altres cultures”.

Pericay es va comprometre a impedir-ho. “No permetrem que ens diguin que perdrem allò que ens dona menjar”, assegurà. “D’aquí a no res governarem i canviarem les coses”, afegí.

Segons Pericay, el decret del català a la sanitat del qual ha responsabilitzat la presidenta Armengol per haver-se “entregat als nacionalistes”, genera “que hi hagi metges que han partit, que pensin en marxar i que no vulguin venir”. Pericay considera que a causa del decret hi ha una manca d’especialistes a la sanitat pública balear “i, clarament, la qualitat de la sanitat també se’n ressentirà”.

En el seu discurs tampoc no hi va faltar una menció a la immersió lingüística en l’educació. “La culpa és del PP, que aprovà fa 20 anys el Decret de Mínims, que permet que del mínim s’hagi arribat al màxim en la immersió lingüística”.

El líder de Ciutadans a les Illes Balears es comprometé a combatre l’adoctrinament des del Govern i a “defensar la igualtat de drets dels funcionaris pel que fa a l’accés a la funció pública”.

D’altra banda, el diputat en el Congrés, Toni Cantó, també va intervenir en l’acte i va explicar situacions en les quals l’idioma havia estat una dificultat per a ell. Va assergurar que és molt complicat treballar en castellà quan es fa teatre a Catalunya.

Els líders del partit taronja varen insistir que la barrera de l’idioma perjudica la qualitat dels serveis públics. “No tenim cap problema amb el nacionalista que decideix esperar deu mesos perquè li facin una colonoscòpia en eusquera, però exigim que a nosaltres no ens facin el mateix”, varen reclamar.

stats