Política 17/04/2021

Arrenca la campanya del 4-M a la Comunitat de Madrid amb la vista posada a la Moncloa

El PP crida a derrotar el "sanchisme" a través dels comicis madrilenys

4 min
La presidenta madrilenya, Isabel Díaz Ayuso, en l'acte d'arrencada de la campanya electoral del 4-M

La campanya electoral a la Comunitat de Madrid arrenca aquest diumenge amb la mirada posada a la Moncloa i amb la possibilitat de generar un nou terratrèmol en la política espanyola. El PP surt guanyador a les enquestes, però lluny de la majoria absoluta que buscava Isabel Díaz Ayuso després del seu trencament amb Ciutadans, de manera que pot acabar governant de bracet amb l'extrema dreta de Vox si no suma prou per fer-ho en solitari. Els populars pretenen utilitzar la Comunitat de Madrid com a contrapoder al govern del PSOE i Podem a l'Estat i ja han fet una crida a la mobilització electoral per "derrotar el sanchisme" a través d'aquests comicis i demostrar que el "centredreta" pot tornar a governar Espanya. "Si enviem un missatge que podem governar amb les mans lliures, es podrà replicar a nivell nacional", ha declarat el líder del PP estatal, Pablo Casado, en l'acte d'inici de campanya dels populars aquest dissabte a la plaça Felipe II de Madrid, al barri de Salamanca.

De fet, Ayuso ha sigut clara en les seves pretensions: ha augurat que el PSOE obtindrà els seus "pitjors resultats" a la Comunitat de Madrid i que convidarà Pedro Sánchez a "marxar de la Moncloa". Per a ella, la seva jugada d'avançar eleccions ja ha canviat el "rumb" de la política espanyola perquè Madrid s'ha convertit en una "peça clau" per al debat polític a l'Estat, i ha fet una crida a aglutinar el vot dels que estiguin descontents amb la gestió dels socialistes de la pandèmia. "Apel·lo als socialistes i ciutadans de l'esquerra que estimen el seu país i que no volen que amb el pla ocult de la Moncloa els robin Espanya per l'esquena", ha declarat la popular.

Casado ha reivindicat la política d'Ayuso a Madrid, permissiva amb la pandèmia malgrat els contagis, per reclamar un suport ampli dels electors. "Si m'escolten els cambrers, els autònoms, els restauradors [...], us vull dir que, quan ningú confiava en el vostre esforç, Isabel Díaz Ayuso va decidir que no volia donar-vos subvencions, que us volia deixar treballar", ha exclamat, i ha dit que no volen que el govern els doni "almoines".

Inés Arrimadas, líder de Cs, amb el candidat a la Comunitat de Madrid, Edmundo Bal, en l'acte d'inici de campanya del 4-M

El PP vol aconseguir prou suport per governar sol, aglutinant el vot de la dreta enfront de Ciutadans i també de l'extrema dreta de Vox, que aquest dissabte ha reclamat el suport a les urnes per condicionar el govern madrileny. Els d'Inés Arrimadas afronten una situació complicada en funció de com els vagin aquests comicis, ja que si no superen el 5% dels sufragis poden quedar fora de l'Assemblea de Madrid. Un fracàs que, després de ser al govern amb Ayuso, deixaria el partit molt tocat a escala estatal. Arrimadas, des de la plaça Ópera de Madrid, ha reivindicat Cs com l'únic partit que no obliga a "triar entre dos bàndols" i ha situat la candidatura que lidera Edmundo Bal com la llista que es presenta amb "les mans netes per lluitar contra la corrupció" —un intent d'erosionar el PP pel cas Bárcenas— i també amb el "cap clar" per impulsar polítiques econòmiques.

Per a Arrimadas, el govern de la Comunitat de Madrid entre el PP i Cs ja "funcionava bé" i va acabar-se per un "capritx" d'algú, en al·lusió a Ayuso. De fet, Cs sempre ha negat la major: que, a diferència de Múrcia, no preparava una moció de censura amb el PSOE per desbancar els populars —un objectiu que tampoc van aconseguir a la comunitat murciana.

El bloc d'esquerres també crida a la mobilització

Per la seva banda, el bloc de l'esquerra també intenta mobilitzar el seu electorat davant la possibilitat que el PP i Vox s'aliïn. El candidat socialista a presidir Madrid, Ángel Gabilondo, s'ha erigit com la via per evitar el govern de la plaça Colón —en referència a la manifestació de la triple dreta— i que es "dilapidi la convivència" a la Comunitat de Madrid. Ha asseverat que els socialistes no entraran en la "confrontació", però sí que s'ha presentat com el partit de la "llibertat i la justícia". El president espanyol, Pedro Sánchez, no ha participat en l'acte d'aquest dissabte a l'auditori a l'aire lliure de Pilar García Peña, al districte d'Hortaleza de Madrid, però sí que està previst que hi tingui presència demà diumenge.

Per la seva banda, el candidat d'Unides Podem, Pablo Iglesias, que va deixar la vicepresidència al govern espanyol per rescatar el seu partit de les males perspectives electorals, ha agafat la bandera de la lluita contra la corrupció per intentar recollir suports. "Hem de capgirar 25 anys de corrupció i desmantellament de la cosa pública", ha clamat en relació al govern del PP i a la seva ideologia a la dreta en un acte al parc d'Enrique Tieno Galván recollit per Efe. Ara bé, també ha repartit contra els socialistes en un acte al matí, en què Iglesias ha criticat Gabilondo per dir que "farà el mateix" que la dreta amb la seva promesa de no apujar els impostos.

Pel que fa a Més Madrid, el partit d'Íñigo Errejón amb la candidata Mónica García, arrencarà la campanya oficial aquest diumenge, ja que, arran de les restriccions del coronavirus i el toc de queda a les 23 hores, ha optat per publicar un vídeo a mitjanit. Al matí, García ha presentat el seu cartell electoral amb el lema "Pel que importa de veritat" i ha cridat a votar per "fer fora el pitjor PP".

La batalla de Madrid es preveu crua i amb conseqüències, a curt termini, a la política espanyola.

stats