Política 31/07/2021

Armengol suavitza les seves reclamacions davant el president

La cap de l'Executiu demana a l'Estat que faci front al problema de superpoblació de les Illes

2 min
La cap de l'Executiu, Francina Armengol, durant la conferència de presidents.

PalmaEl certificat Covid per a activitats socials, el repartiment dels fons europeus i el problema de superpoblació que pateixen les Balears han estat les principals reivindicacions de la presidenta del Govern, Francina Armengol, a la 24a conferència de presidents autonòmics de divendres a Salamanca. Just un dia abans, la cap de l’Executiu reclamava la reforma del sistema de finançament a diversos mitjans de comunicació estatals, però aquesta reivindicació va quedar molt més diluïda a la trobada amb Pedro Sánchez.

Armengol tampoc no va fer cap reivindicació clara davant el president espanyol per avançar cap a un estat federal, objectiu que havia acordat impulsar juntament amb el president del País Valencià, Ximo Puig, a la cimera que ambdues comunitats varen dur a terme a Mallorca a començament de juliol.

Del finançament no en va parlar a les clares, encara que sí que va reclamar a l’Estat que es tingui en compte el problema de superpoblació que pateixen les Balears i l’increment de costos educatius i sanitaris que du associats, a més de l’increment de població durant els mesos d’estiu a causa del turisme. “Des del començament de segle, a les Illes Balears hem pujat un 30% la població, més del doble de la mitjana espanyola”, va manifestar davant els mitjans una vegada va acabar la conferència de presidents. “Tenim un problema d’hiperpoblació i de població flotant, i això ens obliga a fer més escoles, centres de salut i habitatges”. La presidenta va recordar davant els mitjans que encara manca “el compliment del REB”, amb la part fiscal pendent, i “un sistema de finançament autonòmic que lligui amb la fiscalitat”. De fet, a diverses entrevistes havia destacat amb anterioritat que les Illes són “la primera comunitat a aportar i la vuitena a rebre”.

El passaport covid

Un dels punts amb què Armengol sí que es va mostrar més reivindicativa va ser la petició d’utilitzar el passaport Covid per accedir a determinades activitats socials. “Entenem que no cream cap discriminació perquè tota la població ja pot accedir a la vacunació a la meva comunitat autònoma”, va assenyalar, a més de remarcar que aquesta mesura pot ajudar a “incentivar la vacunació”. Segons la presidenta, no és suficient un certificat autonòmic en un territori amb viatgers internacionals.

stats