Política 17/09/2019

Armengol reconeix que s'ha d'"ajustar despesa"

La presidenta del Govern demana un front unit per reclamar a l'Estat un millor finançament

Maria Llull
3 min
La presidenta del Govern, Francina Armengol, durant la seva compareixença

PalmaLa presidenta del Govern, Francina Armengol, ha comparegut aquest dimarts per tal d'explicar la necessitat de millorar el finançament de les Illes Balears i ha reconegut que s'ha d'"ajustar la despesa" per adaptar-la als actuals ingressos de la Comunitat. "Som conscients del bloqueig polític, dels ingressos que no poden arribar", ha dit la presidenta, que també ha fet referència a la "recessió alemanya" i el "Brexit". "Per això estam ajustant la despesa del 2019 i elaborant un pressupost equilibrat per al 2020", ha afegit.

Segons la cap de l'Executiu, els ajustos s'han de fer "sense comprometre serveis públics essencials". "No ens podem permetre el luxe de renunciar. En cap conjuntura. Ni quan un bloqueig de l'Estat dificulta l'execució pressupostària ni cada vegada que la crisi truca a la porta de l'economia global", ha assenyalat.

Armengol també ha demanat un front unit dels partits de les Balears per tal de reclamar al govern espanyol un millor finançamment. De fet, la presidenta ha indicat que "l'infrafinançament estructural" és el "problema de fons" que hi darrere l'actual situació econòmica. La líder socialista ha apuntat que la injustícia de l'Estat envers les Balears s'ha acumulat "durant dècades". "És de tal magnitud que avui sabem que dels prop de 9.000 milions de deute públic, 5.000 responen a un infrafinançament històric".

La presidenta ha considerat també que aquesta "situació injusta" respon a "una tutela política de les autonomies per part de l'Estat", el qual ha imposat "regles de contenció en algun cas tan desproporcionades com la de despesa".

Armengol també ha fet referència als 177 milions d'euros que l'Estat deu a les Balears i ha assegurat que té la paraula de la ministra d'Hisenda, Maria Jesús Montero, que s'abonaran abans que acabi el 2019. "Són doblers que han d'arribar i això no es discuteix", ha dit.

Per la seva banda, el portaveu del PP, Biel Company, ha acusat Armengol de "donar la culpa als altres" i "demanar col·laboració després". "Vostè té poca influència a Madrid. No ha pogut aconseguir ni el REB, ni la millora del finançament, ni convenis per inversions ni les ajudes per Sant Llorenç", ha dit Company. "Les úniques inversions de l'Estat que han arribat són per incrementar els creuers que vostè vol reduir", ha afegit.

El líder del PP balear ha demanat a la presidenta que "no cerqui culpables per justificar la seva incapacitat" i que actuï com "la presidenta dels ciutadans de les Illes Balears" en lloc de fer-ho com "la delegada del 'sanchisme' a les Illes Balears". A més, Company ha lamentat que Montero "instrumentalitzi l'Advocacia de l'Estat amb un informe 'ad hoc" per no pagar el que es deu a les comunitats autònomes mentre Armengol està "agenollada davant Madrid".

El portaveu popular ha demanat a la presidenta que "posi llum i taquígraf a les retallades" i que expliqui "el pla d'ajustament que li ha demanat Montero".

La diputada de Podem, Esperança Sans, ha criticat la "inestabilitat política" de l'Estat i ha assenyalat que "la posició de Pedro Sánchez no es pot assumir". "Un govern progressista es forma amb partits progressistes i no pactant amb neoliberals i conservadors", ha dit en referència a un possible pacte entre el PSOE i Ciutadans.

El portaveu de Ciutadans, Marc Pérez-Ribas, ha insistit a demanar "on pensen retallar" i ha assenyalat que "el pagament dels interessos del deute de la Comunitat és una de les partides més importants dels pressupostos".

El diputat de MÉS Miquel Ensenyat ha demanat "coherència" als partits amb representants a Madrid i ha lamentat la "immobilitat" de l'Estat a causa de la seva "interinitat". "S'ha vist que el problema a Madrid no era Podem i que al PSOE no li interessava ser investit amb els vots dels partits progressistes", ha comentat.

El portaveu de Vox, Jorge Campos, ha considerat que el problema del finançament és el mateix sistema autonòmic i ha demanat la "devolució de competències a l'Estat".

D'altra banda, el portaveu d'El Pi, Jaume Font, ha criticat que es torni a debatre "sobre el sistema de finançament" i no sobre "la situació d'emergència" econòmica. "Què pensen fer per arribar al 31 de desembre?", ha demanat Font, qui ha insistit en la necessitat d'un "pacte empresarial" i en la possibilitat "d'anar als jutjats" si l'Estat no paga el que deu.

El representant del Grup Mixt, Josep Castells (MÉS per Menorca), ha indicat que "el problema sí que és Madrid" i ha considerat que és "necessària" una "unió de forces" per defensar els interessos de les Balears. Castells també ha demanat que es plantegi que el problema és també "de model econòmic". "En una economia de sous baixos hi ha poca recaptació tributària i, a més, un IVA turístic del 10% tampoc no ajuda".

stats