Política 30/07/2021

Armengol reclama a l'Estat que faci front a la superpoblació de les Balears

La cap de l'Executiu insisteix a demanar a la conferència de presidents autonòmics que el certificat covid es pugui fer servir a les activitats socials

ARA Balears
3 min
La cap de l'Executiu, Francina Armengol, a la conferència de presidents autonòmics

PalmaLa presidenta del Govern, Francina Armengol, ha plantejat a la conferència de presidents autonòmics d'aquest divendres la necessitat de resoldre l'infrafinançament de les Balears i de fer front al repte demogràfic de la superpoblació de les Illes, la comunitat autònoma que més ha crescut els darrers anys. El fet insular de les Balears i la dependència del turisme impliquen un repte demogràfic que "s'ha d'afrontar", ha dit Armengol. Així, la cap de l'Executiu ha plantejat tres línies d'actuació de l'Estat: inversions en serveis bàsics com la depuració d'aigües o l'accés a l'habitatge públic; un model de finançament que garanteixi els recursos per atendre la demanda de serveis públics i una aposta en inversions en diversificació, a través de fons com els Next Generation europeus. "Des de l'inici de segle, la nostra població ha crescut, de mitjana, un 39%, més del doble que la mitjana estatal, i gairebé s'ha duplicat a Formentera i Eivissa", ha explicat Armengol. Aquest fenomen, juntament amb la dependència del turisme, "repercuteix clarament sobre la nostra societat, multiplicant la pressió damunt els serveis públics, aprofundint la petjada humana sobre un medi ambient fràgil, exprimint recursos naturals tan escassos com l'aigua i disparant la pressió sobre la ciutadania i la seva qualitat de vida", ha afegit.

Per això, la presidenta ha insistit en la necessitat d'una reforma del sistema de finançament autonòmic que tingui en compte aquesta realitat. "És necessari que la comunitat que més aporta al model de finançament sigui tractada de manera justa i no relegada a la vuitena o novena posició a l'hora de rebre", ha comentat, a més de reclamar que el sistema funcioni d'acord amb el criteri d'ordinalitat i amb una dotació adequada a les necessitats d'una població que creix.

Repartiment dels fons europeus

D'altra banda, Armengol ha subratllat l'oportunitat que suposa per a les Balears l'arribada de fons europeus per tal d'avançar en la diversificació del model econòmic. La presidenta ha demanat que el repartiment doni prioritat a les comunitats més afectades per la crisi econòmica i social que ha provocat la pandèmia i que "es prioritzin els territoris més fràgils mediambientalment". En tot això, "les Balears som prioritàries", ha afirmat. Així mateix, Armengol ha recordat que durant la darrera crisi econòmica les Balears foren una de les locomotores que varen reactivar l'economia i generar ocupació per a ciutadans de tot l'Estat. Ara, ha indicat, "és l'hora que l'Estat doni suport a la comunitat on més va caure el PIB l'any passat", amb un 24%, més del doble de la mitjana estatal.

Segons Armengol, cal que l'Estat aporti fons als projectes d'investigació, desenvolupament i innovació i que atengui les necessitats de modernització tecnològica de les empreses tradicionals, per assolir la diversificació. En aquest sentit, ha recordat la importància que té per a les Illes que "el Règim Especial desenvolupi d'una vegada la part fiscal compromesa, ja que ha de reduir les barreres logístiques i els sobrecostos de la insularitat".

Certificat Covid

Un dels temes cabdals a la conferència de presidents ha estat l'evolució de la pandèmia i els instruments de les comunitats per contenir els contagis. En aquest punt, Armengol ha reclamat que el certificat Covid pugui servir per garantir la seguretat en les activitats socials i econòmiques. La presidenta ha destacat que per a les Balears és "fonamental" disposar del passaport Covid per garantir que els controls de seguretat també són efectius amb els viatgers internacionals. En el cas de les Illes, la implantació d'un certificat autonòmic per controlar els accessos en alguns espais interiors, com fan altres comunitats, no és suficient, ja que exclou els turistes estrangers. Per això, Armengol ha insistit a utilitzar el passaport Covid per controlar l'entrada a determinades activitats. "És el moment de fer la passa que estan fent altres països i emprar aquesta eina clau per a la mobilitat europea també per garantir la reactivació de totes les activitats i fomentar la vacunació", ha conclòs.

stats