Política 26/10/2020

Armengol demana a la presidenta de la Comissió Europea "controls homogenis" per a la mobilitat aèria i marítima

La presidenta del Govern assegura que les Balears estan en una "bona posició" per rebre fons europeus

Maria Llull
2 min
Un avió s'enlaira a l'aeroport de Son Sant Joan

PalmaLa presidenta del Govern, Francina Armengol, ha reclamat a la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, "criteris homogenis" per garantir la mobilitat aèria i marítima en el conjunt de la Unió Europea (UE). Tant Armengol con Von der Leyen han participat en la conferència de presidents autonòmics amb el president del govern espanyol, Pedro Sánchez.

"He demanat controls sanitaris homogenis en l'àmbit europeu per mantenir la seguretat a les entrades i sortides. S'han de tenir clares les normes", ha dit després de la reunió Armengol, durant la seva compareixença davant els mitjans de comunicació.

Segons ha explicat la presidenta, Von der Leyen ha assegurat que a hores d'ara la mobilitat és una de les prioritats de la Comissió Europea. "S'han de cercar criteris comuns per donar seguretat als ciutadans", ha continuat Armengol, qui ha recordat a la reunió que el turisme és una qüestió "fonamental per a les Balears" i ha assegurat que aviat hi haurà un acord al respecte.

El repartiment dels fons europeus ha estat un dels temes principals que s'han tractat a la reunió, durant la qual Pedro Sánchez ha assegurat que les comunitats autònomes podran executar més de la meitat dels projectes del fons europeu anticovid –a Espanya li correspondran més de 140.000 milions d'euros.

Per això, Armengol ha recordat que les Balears són la regió espanyola més perjudicada per la pandèmia, amb una caiguda del 40% del PIB durant el segon trimestre de l'any. "Som els que estam pitjor i els que necessitam més ajuda", ha dit.

La presidenta ha assegurat que les Illes es troben en una bona posició per incloure els projectes de les Balears en aquests fons i ha indicat que el Govern fa feina amb els ministeris perquè es tinguin en compte. "Tenim projectes ràpidament executables que són inversions molt potents", ha continuat Armengol, que ha fet referència a propostes de rehabilitació urbana i d'habitatges, diversificació econòmica, digitalització, formació professional, transició ecològica, cohesió ecològica i reactivació econòmica lligada a la modernització.

Un altre dels temes que Armengol ha tractat a la conferència de presidents autonòmics ha estat l'allargament dels ERTO "fins que sigui necessari". "Esperem que s'apliquin el mínim temps possible", ha sentenciat.

stats