Política 22/11/2019

Armengol vol plantejar a la UE les conseqüències de l'increment del preu del transport marítim a les Illes el 2020

Aquesta pujada es deu a l'ús per part de les navilieres de combustible menys contaminant, la qual cosa repercutirà en els costos per a les empreses i els consumidors

Ara Balears
2 min
Imatge d'un dels creuers atracats al port de Palma.

PalmaLa presidenta de Balears, Francina Armengol, i la ministra d'Indústria, Comerç i Turisme en funcions, Reyes Maroto, han defensat aquest divendres la necessitat de plantejar a la Unió Europea (UE) les conseqüències per a les empreses i els consumidors de l'Arxipèlag de l'increment del preu del transport marítim el 2020, segons ha informat l'agència Efe. Aquesta pujada es deu a l'ús per part de les navilieres de combustible menys contaminant, la qual cosa repercutirà en els costos per a les empreses i els consumidors de les Illes.

Per la ocasió de la signatura d'un conveni a Palma entre tots dos executius, les dues responsables públiques han estat preguntades per l'advertiment de la Federació Empresarial Balear de Transports d'una pujada de preus per als consumidors de les Illes per l'increment d'entre un 10% i un 20% dels nòlits dels vaixells.

Armengol s'ha referit a la reunió del pròxim dilluns en la capital balear de la Mesa de Transport Marítim per abordar aquest problema que afecta les Balears, però que és un "repte que caldrà assumir a escala internacional", juntament amb el govern espanyol. La presidenta ha recordat el que s'ha "lluitat" per l'aprovació del Règim Especial de Balears (REB) i el cost addicional que suposa viure en una comunitat configurada per illes. Armengol ha demanat "mantenir la calma" per analitzar la situació davant aquest canvi en l'ús de combustibles menys contaminants i trobar una solució compartida pels governs balear i espanyol.

La ministra ha explicitat el "màxim compromís" del govern en funcions amb "aquestes illes" i s'ha referit a les possibles solucions per "minimitzar l'impacte" de l'augment del preu del transport marítim. L'objectiu és "evitar" que aquest increment "acabi repercutint en el més feble, que és sempre el consumidor", el qual cal "protegir", ha insistit Maroto. "Per tant, obrim els espais de debat i traslladam als àmbits on treballa el govern d'Espanya, en aquest cas la Comissió Europea, les nostres preocupacions i mecanismes" per fer front a aquesta nova situació. La ministra ha afegit que, si fos necessari, el govern sol·licitaria ajudes addicionals a la Comissió Europea per compensar l'augment del preu dels combustibles.

stats