Política 13/04/2021

Armengol nega que calgui vacunar el 70% de la població per tenir temporada

La presidenta del Govern reconeix que cal que arribin "més dosis" a les Balears

2 min
La presidenta del Govern, Francina Armengol, en el Parlament

PalmaLa presidenta del Govern, Francina Armengol, ha negat aquest dimarts en el ple del Parlament que haver vacunat el 70% de la població sigui una condició imprescindible perquè hi hagi temporada turística a les Balears. Armengol també ha reconegut que les Illes necessiten "més dosis de vacunes", i ha recordat que hi ha infraestructura per "vacunar més gent". "Necessitam que els països emissors també vacunin", ha dit la cap de l'Executiu durant la seva resposta a la pregunta de la diputada d'El Pi, Lina Pons, sobre el calendari de vacunació. Però també ha comentat que "la mobilitat no va lligada només a la vacunació", i que "la incidència acumulada no depèn només de les vacunes", sinó també de l'estabilitat del sistema sanitari. "No és cert que per reactivar el turisme el 70% de la població hagi d'estar vacunada el juny", ha considerat.

D'altra banda, la presidenta també ha defensat l'eficàcia de les restriccions per mantenir la situació sanitària controlada i poder tenir temporada turística. Armengol ha respost a una pregunta del portaveu del PP, Biel Company, sobre la situació a les Balears el pròxim estiu. El líder popular ha criticat que Pedro Sánchez anunciàs que el 70% de la població no estarà vacunada fins a finals d'agost, i ha assenyalat que "les Illes no es poden permetre una altra temporada igual que l'any passat". A més, Company ha lamentat que destins competidors, com Itàlia o Grècia, estiguin avançant en el procés de vacunació. "La societat ja no aguanta que la resposta del Govern sigui més restriccions i més toc de queda, quan hauria de ser més vacunes i corredors segurs", ha afegit.

La presidenta ha al·legat que són precisament les restriccions les que fan possible que les Balears siguin "la segona comunitat amb menor incidència de l'Estat" i que la temporada turística serà possible si la situació sanitària està controlada.

Final de l'estat d'alarma

D'altra banda, la presidenta ha fet referència a la situació a les Illes quan acabi l'estat d'alarma, després que la diputada de Ciutadans, Patricia Guasp, hagi demanat pel full de ruta del Govern. Armengol ha reiterat que l'Executiu ha de menester "totes les eines legals" i ha recordat que, en l'anterior període sense estat d'alarma, totes les decisions de l'Executiu varen rebre el suport el Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears (TSJIB). "Si les comunitats autònomes han de prendre decisions, han de tenir a mà totes les eines", ha dit.

"Les restriccions es mantindran mentre siguin necessàries per dur a terme una desescalada lenta", ha continuat la cap de l'Executiu, que ha remarcat que l'Advocacia estudia la viabilitat de mantenir el toc de queda sense l'estat d'alarma. A més, Armengol ha indicat que el Govern "pot marcar horaris" als establiments comercials i limitar les reunions familiars i socials.

stats