Política 20/09/2021

Armengol i Montero negociaran a les Illes el factor d'insularitat aquest dijous

La comissió bilateral del Govern la completaran membres dels partits del Pacte

2 min
La presidenta del Govern, Francina Armengol, i la ministra d'Hisenda, Maria Jesús Montero, al Consolat de Mar.

PalmaLa comissió bilateral entre el Govern illenc i l'Estat es reunirà aquest dijous 23 de setembre per tractar el factor d'insularitat previst en el Règim Especial de Balears (REB). Segons han indicat el portaveu de l'Executiu balear i conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball, Iago Negueruela, la reunió es durà a terme a Mallorca i hi participaran la ministra d'Hisenda, Maria Jesús Montero i Francina Armengol, al capdavant de la comissió mixta.

A part d'Armengol, a la comissió la completaran la consellera d'Hisenda, Rosario Sánchez; el vicepresident del Govern, Juan Pedro Yllanesm i el conseller de Medi Ambient i Territori, Miquel Mir, a part dels directors generals de Pressupost i Finançament.

Iago Negueruela, en l'anunci de la reunió, no ha volgut donar indicacions específiques de cap quantitat: "No donarem xifres fins que no s'hagi fet la reunió i s'hagi arribat a un acord", ha dit el conseller. A més, ha afegit que s'ha de confiar en un Govern que sempre ha fet "feina de manera discreta però obtenint resultats".

S'ha de tenir en compte que aquest factor d'insularitat, reflectit als pressupostos, col·locaria les Illes dins la mitjana d'inversions estatals, ja que ara, als pressuposts vigents, és la tercera comunitat autònoma per la coa. Després de dos anys de l'aprovació d'aquest règim, les negociacions sembla que s'arribaran a materialitzar.

Disputa entre Podem i MÉS

El recurs d'inconstitucionalitat contra els pressupostos de l'Estat per l'incompliment del REB, que varen impulsar El Pi, MÉS per Mallorca i Més per Menorca per pressionar, ha enfrontat Unides Podem i els sobiranistes. La portaveu parlamentària del partit morat, Esperança Sans, ha demanat aquest dilluns en una roda de premsa als partits que el retiri. "Ja vàrem dir, quan es va debatre el recurs, que el que valien eren les negociacions que s'han duit a terme des del Govern i no fer potadetes", ha dit la diputada.

MÉS, a través del seu compte de Twitter, ha piulat que "deixarem de presentar recursos quan els pressupostos generals de l'Estat siguin "més atractius" per a les Illes Balears", referint-se al fet que Podem va demanar fer polítiques "més atractives" per fomentar el català.

Un "pas important"

La presidenta del Govern, Francina Armengol, ha definit com "un pas important" la reunió d'aquest dijous pel compliment del Règim Especial de Balears. Armengol ha assegurat que la celebració de la comissió tancarà la fórmula per calcular el factor d'insularitat, fórmula que el conseller Negueruela ha titllat de "molt complicada". Així i tot, la presidenta ha destacat el compromís que té el govern de l'Estat en incloure el REB dins els Pressupostos Generals de l'Estat (PGE) del 2022.

stats