Política 18/05/2021

Armengol: "Els 855 milions d'ajudes estatals són més que vuit o nou REB"

El Pi exigeix que es faci efectiu el factor d'insularitat del Règim Especial de les Balears

2 min
La presidenta del Govern, Francina Armengol, i la ministra d'Hisenda, Maria Jesús Montero, quan la representant del Govern espanyol va visitar Mallorca

PalmaGairebé no hi ha ple del Parlament sense que es parli del Règim Especial de les Balears (REB), i aquest dimarts no n'ha estat l'excepció. El diputat d'El Pi, Josep Melià, ha manifestat preocupació perquè la visita de Maria Jesús Montero no es tradueixi en avançaments pel que respecta al compliment de part del REB que ja està aprovada i la dotació del factor d'insularitat. "La ministra d'Hisenda va llançar missatges contradictoris i insatisfactoris", ha comentat Melià, a més de criticar que la part fiscal "continua a un calaix" esperant la seva aprovació. "Si la ministra coneix el REB i la premsa diu que el dona per complit, molt malament anam", ha continuat el representant d'El Pi. Per la seva part, Armengol ha destacat les ajudes que han rebut les Balears per fer front a la crisi del coronavirus i ha considerat que els 855 milions per a pime i autònoms "són més que vuit o nou REB", en referència a la dotació econòmica del factor d'insularitat –una dotació econòmica que ha de col·locar les Balears a la mitjana d'inversions estatals.

La presidenta ha continuat assegurant que aquestes ajudes directes són "la quantitat més alta" que les Illes han tingut mai "per fer justícia a les empreses per aquesta pandèmia". Armengol ha reconegut que "queda per tancar el règim fiscal" i ha comentat que va explicar a Montero durant la seva visita "la necessitat de tancar aquesta qüestió". Així mateix, la cap de l'Executiu ha qualificat d'"extraordinària" l'arribada de recursos durant el 2021 i ha subratllat que "s'han primat les Balears".

De fet, Armengol ha destacat que "no hi ha cap dubte de la sensibilitat" de l'Estat cap a les Illes. "Hi ha hagut un fons no reemborsable de 16.000 milions d'euros (amb 438 milions per a l'Arxipèlag), 300 milions del fons europeu React i els 855 milions d'ajudes directes", ha reiterat la presidenta, a més de subratllar que fa dies es varen signar dos convenis amb la ministra per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera, per valor de 145 d'euros: un per a la depuradora de Palma i un altre per fomentar la biodiversitat.

stats