Política 04/05/2021

Armengol torna a justificar una desescalada lenta: "Cada vida que salvam val la pena"

El PP reclama a la presidenta del Govern que acabi amb "les polítiques de restriccions sense solta ni volta"

3 min
La presidenta del Govern, Francina Armengol, aquest dimarts en el ple del Parlament

PalmaLa presidenta del Govern, Francina Armengol, ha tornat a justificar una desescalada lenta per "continuar protegint la salut, evitar contagis, salvar vides i reactivar l'economia de manera segura". "Som un dels territoris amb menys mortalitat, i cada vida que salvam val la pena", ha assenyalat Armengol aquest dimarts en el ple del Parlament. La cap de l'Executiu ha respost al portaveu del PP, Biel Company, el qual ha demanat que acabin "les polítiques de restriccions sense solta ni volta".

Armengol ha subratllat que "tots els països han hagut de patir restriccions per lluitar contra la pandèmia". "No sé a quin món viu", li ha retret a Company, a més de recordar-li que "va dir a l'ambaixador del Regne Unit que tenim unes bones dades epidemiològiques". "Per què tenim unes bones dades epidemiològiques?", ha demanat la presidenta enmig dels aplaudiments dels socialistes.

Per la seva part, Company ha criticat la lentitud del procés de vacunació i ha assegurat que això provoca que molta de gent estigui "en una situació desesperada". "Això va de salvar vides, però també de salvar projectes de vida, i s'han perdut molts de llocs de feina", ha dit. El líder popular ha retret a la presidenta que ho confiï tot "a subvencions", quan "la gent no vol subvencions, sinó fer feina". "El pla de reactivació, que havia de crear 35.000 llocs de feina, ha estat un fracàs, i quan necessitam certeses ens dona restriccions", ha continuat. Finalment, el portaveu del PP ha reclamat a Armengol que "gestioni ràpidament la vacunació i l'arribada d'ajudes".

El Pla de Recuperació del govern espanyol

D'altra banda, Armengol també ha respost a les crítiques que la portaveu de Ciutadans, Patricia Guasp, ha fet al Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència que va aprovar el govern espanyol per a accedir als fons Next Generation de la Unió Europea. "La nostra valoració és positiva", ha afirmat la cap de l'Executiu, que ha destacat que "Espanya ha estat dels primers països" a presentar el seu pla –l'Estat rebrà 140.000 dels 750.000 milions d'euros que la UE ha posat sobre la taula per afrontar les conseqüències econòmiques i socials de la pandèmia del covid-19–. "El 40,3% dels fons es dirigeixen cap a la transició verda i el 29,6% són per a la transició digital", ha explicat Armengol sobre la proposta de l'Estat. "Aquests objectius coincideixen amb les previsions de la Comunitat Autònoma", ha afegit.

Però Patricia Guasp ha criticat que el pla estatal "no planteja una cogovernança amb les comunitats autònomes" ni recull "les aportacions dels models autonòmics". "Els projectes seran seleccionats per una oficina i un petit comitè que depenen de Presidència, i això implica que Pedro Sánchez ho controlarà tot", ha continuat. Guasp ha retret a Armengol que no hagi fet cap crítica a "la manca de decisió de les comunitats autònomes", cosa que sí que han fet altres territoris. A més, segons la portaveu taronja, "l'opacitat" del govern espanyol pot ser "favorable per als projectes de les grans empreses". "No sabem com es triaran els projectes, i el pla s'ha presentat sense reformes i sense inversió en el coneixement", ha comentat. Guasp ha lamentat que, "en el millor dels casos, el pla serà un estímul temporal", mentre que "aprofundirà els desequilibris existents en el pitjor dels casos". Una altra de les crítiques de la portaveu taronja ha estat que a l'oficina que gestionarà els projectes europeus de les Balears, el Govern "ha col·locat afins polítics, com la senyora Garbi", en lloc d'haver triat "professionals independents".

stats