Política 15/09/2019

Armengol compareixerà dimarts al Parlament per abordar la necessitat de finançament de la Comunitat

Es tracta d'una petició de la presidenta per debatre la difícil situació pressupostària en la qual es troba l'Arxipèlag

Ara Balears
2 min
Armengol durant una intervenció al Parlament

PalmaLa presidenta del Govern, Francina Armengol, compareixerà dimarts al Parlament per abordar la necessitat de finançament de la Comunitat Autònoma. En el ple, que començarà a les 9 hores, també es debatran dues proposicions no de llei (PNL), informa Efe.

Armengol va fer aquest anunci el 3 de setembre, quan va registrar a la institució una sol·licitud de compareixença voluntària perquè tots els grups parlamentaris poguessin debatre sobre aquesta qüestió, alhora que els va demanar "altura de mires i compromís amb el que és important, que no són les sigles de cada partit, sinó els ciutadans".

La primera serà dels grups parlamentaris socialista i Unides Podem relativa al desfasament de recursos previstos per al 2019 i en la qual s'insta el Govern a "esgotar la via política i de diàleg" amb el Ministeri d'Hisenda abans d'estudiar "altres mesures" per rebre els 177 milions d'euros pendents de transferir a la Comunitat Autònoma pel vet als Pressupostos Generals de l'Estat de 2019 perquè hi ha un govern en funcions.

També s'insta el Ministeri d'Hisenda a convocar el Consell de Política Fiscal i Financera de manera "imminent" per trobar una solució a aquest desfasament i abordar les "incerteses" amb vista als objectius d'estabilitat pressupostària i financera per al 2020. Al govern central se li demana "trobar la fórmula legal més immediata" per garantir els recursos per al 2019 que corresponen a les Illes.

República o monarquia?

La segona PNL correspon al grup parlamentari de MÉS per Mallorca i insta el Parlament a exigir la convocatòria d'un referèndum vinculant perquè la ciutadania de les Illes i de la resta del país decideixin la fórmula d'Estat que desitgen, podent triar entre monarquia i república.

També insta l'executiu central a tornar a demanar a les enquestes del CIS per l'opinió de la població sobre la monarquia i a la Casa Reial al fet que renunciï a l'ús i gaudi del palau de Marivent.

Abans de tractar les PNL, els diputats preguntaran sobre la conducció del gas a Menorca, l'augment d'intents de suïcidi entre els joves a l'Arxipèlag, la reducció d'amarraments de creuers turístics, el pagament de les sol·licituds de subvencions per a la rehabilitació d'edificis i habitatges, l'atenció educativa a nins amb necessitats especials i els barracons, entre altres qüestions.

El portaveu d'El Pi, Jaume Font, demanarà sobre si es pretén impulsar un gran pacte social i empresarial a les Illes i el del grup popular, Biel Company, sobre l'actitud del govern de Pedro Sánchez amb relació a l'activitat legislativa a les Balears.

stats