Política 18/06/2021

Armengol reivindica un aprofundiment en la cogovernança a Espanya

La presidenta del Govern torna a reclamar la reforma del sistema de finançament

ARA Balears
2 min
La presidenta del Govern, Francina Armengol, durant la seva intervenció.

PalmaLa presidenta del Govern, Francina Armengol, ha reivindicat aquest divendres que s'aprofundeixi en la cogovernança a Espanya i que s'avanci cap a un estat més federal. "Ens manca aprofundir", ha dit en un acte del Cercle d'Economia, segons ha informat Europa Press. També hi han participat el president de Galícia, Alberto Núñez Feijóo; el d'Andalusia, Juan Manuel Moreno i el de la Generalitat valenciana, Ximo Puig.

Armengol ha considerat que les autonomies són un model d'èxit, però ha assenyalat que "cal accelerar-ho, perquè hi ha debats eterns". En aquesta línia, la presidenta ha destacat les experiències de la pandèmia i la capacitat de cercar acords entre els territoris. "El poder ha de bascular a la perifèria, i això ha de tenir conseqüències en l'àmbit econòmic i institucional, perquè Espanya no és només Madrid", ha comentat. La cap de l'Executiu ha desitjat que es pugui reformar la Constitució perquè el Senat sigui una cambra de representació territorial i ha criticat que "totes les administracions" estiguin a la mateixa comunitat autònoma, en referència a Madrid.

A més, la presidenta ha reclamat que el govern espanyol inverteixi més en infraestructures a les Illes, concretament en ferrocarrils i carreteres i també ha mostrat el seu desacord amb el fet que les infraestructures siguin radials.

D'altra banda, Armengol ha manifestat que és "un moment fascinant per dialogar" sobre el sistema de finançament autonòmic i conèixer les realitats de cada territori, i ha fet una crida a la responsabilitat fiscal perquè no hi hagi competència deslleial entre comunitats autònomes, sense renunciar a la seva autonomia fiscal. Segons la presidenta, el govern espanyol té una bona predisposició per reformar el sistema de finançament, perquè entén la pluralitat de l'Estat. A més, Armengol ha deixat clar que Catalunya ha d'entrar en aquest debat. "És bo que Catalunya se sumi a aquest debat multilateral", ha apuntat.

La cap de l'Executiu ha lamentat que hi hagi comunitats infrafinançades i ha assegurat que, malgrat que les Balears volen continuar sent solidàries, hi ha coses que s'han de corregir, com la manca de corresponsabilitat fiscal a territoris com Madrid.

stats