Política 24/11/2021

Armengol i Aragonès reclamen més recursos de l'Estat per fer front a la crisi el 2022

Ambdós presidents exigeixen que se solucioni l'infrafinançament de Catalunya i les Balears

2 min
Un moment de la reunió entre Pere Aragonès i Francina Armengol en el Consolat de Mar

PalmaEl president de la Generalitat de Catalunya, Pere Aragonès, i la presidenta del Govern, Francina Armengol, han reclamat de manera conjunta al govern espanyol que posi sobre la taula més recursos extraordinaris per afrontar la pandèmia i la reactivació econòmica durant el 2022. Així ho han manifestat en la roda de premsa conjunta que han fet després de reunir-se en el Consolat de Mar. "Tenim reptes immediats, com la necessitat que els recursos extraordinaris per al sistema de salut continuïn el 2022, amb un fons covid. La pandèmia continua i també cal donar resposta a les conseqüències socials i econòmiques", ha dit Aragonès, qui ha destacat que diversos governs autonòmics també "han manifestat aquesta necessitat de complementar els recursos que venen del sistema de finançament de manera immediata". Per la seva part, Armengol ha assenyalat que el Govern comparteix "el plantejament d'Aragonès" i ha reclamat "més recursos damunt la taula". "La salut està infrafinançada i deman al govern espanyol que empenyi aquesta situació", ha afegit.

Ambdós presidents ha reclamat que es plantegi ja la reforma del sistema de finançament autonòmic, encara que han deixat paleses les seves diferències. "Som dos territoris que pateixen infrafinançament. Necessitam els recursos adequats per poder apostar per la diversificació i mantenir les inversions clau de l'Estat de benestar", ha comentat Armengol. Per la seva part, Aragonès ha remarcat que l'objectiu de Catalunya és "assumir tota la responsabilitat fiscal" i ha remarcat que és una paradoxa que dues economies, com la catalana i la balear, que "generen prou recursos per sí soles" estiguin infrafinançades. El president ha remarcat que Catalunya i les Balears tenen problemes de finançament similars, encara que les postures dels dos executius no siguin coincidents. "Nosaltres tenim una història de negociar models de finançament, que sempre són insuficients. Creiem que és un problema estructural i per això volem la independència", ha dit.

D'altra banda, la presidenta també ha insistit que el finançament autonòmic hauria de tenir en compte la població flotant de les Balears. "Plantejar el finançament sobre la població ajustada no respon a les nostres necessitats d'inversions i recursos públics amb 16 milions de turistes" ha explicat la presidenta. "Som una comunitat que cada any incrementa la seva població. Cadascú ha de defensar els seus interessos i respect les comunitats que s'estan despoblant, però jo defens el contrari", ha afegit. Armengol ha assenyalat que, malgrat que les Balears platejaran qüestions relacionades amb la insularitat en les trobades bilaterals amb l'Estat, les Illes també reivindicaran les seves necessitats en la negociació multilateral. "Deman que estiguem forts. No és just que hi hagi una història d'infrafinançament d'alguns territoris, perquè tots hem de tenir la mateixa disponibilitat de recursos", ha assenyalat, a més de criticar que el sistema de finançament estigui caducat des del 2014. "No és lògic. Això perjudica els territoris infrafinançats", ha sentenciat.

stats