Política 21/09/2021

Armengol anuncia que dijous ja hi haurà compromís amb l'Estat per la fórmula i la quantitat del factor d'insularitat

La presidenta del Govern evita comprometre's a no augmentar els impostos

3 min
La presidenta del Govern, Francina Armengol, aquest dimarts en el ple del Parlament.

PalmaLa presidenta del Govern, Francina Armengol, ha anunciat aquest dimarts en el ple del Parlament que aquest dijous ja hi haurà un acord amb l'Estat pel que fa a la manera de calcular i l'import del factor d'insularitat –la dotació econòmica que ha de col·locar les Balears a la mitjana de les inversions estatals en els pressupostos espanyols. Armengol ha respost a una pregunta del portaveu d'El Pi, Josep Melià, qui ha ironitzat sobre el fet que s'hagi aconseguit reunir la comissió bilateral que ha de calcular el factor d'insularitat "després de dos anys i mig" des que es va aprovar el Règim Especial de les Balears (REB).

"N'hi haurà prou amb una reunió per fixar la metodologia? De quina quantitat parlam?", ha demanat Melià, a més de destacar que el recurs d'inconstitucionalitat contra els pressupostos d'enguany per no incloure el factor d'insularitat "ha servit per desembossar" la negociació. El portaveu regionalista ha manifestat les seves reticències a confiar en el compromís de l'executiu espanyol pel que fa a aquesta dotació: "Com puc creure un govern que tarda dos anys i mig a complir una llei? Li sembla presentable? Li sembla que no mereix una reacció forta i contundent?", ha preguntat, a més de reiterar la petició de saber quin serà el plantejament del Govern i quina partida hi haurà. "Ja sé que vostè és una fàbrica de bones paraules, però la gent viu de fets més enllà de les bones intencions", ha afegit.

Per la seva banda, Armengol ha recordat alguns "fets" del seu moment, com el pagament dels 855 milions d'euros d'ajudes estatals a empreses i autònoms afectats per la pandèmia. "Dijous hi haurà compromís? Sí, quant a la fórmula i la quantitat", ha assegurat la cap de l'Executiu. "Deixi'ns acabar de negociar-ho", ha afegit. Cal recordar que no fa ni una setmana que la presidenta va anunciar en el Debat de Política General que es reuniria la comissió bilateral mixta de l'Estat i el Govern per negociar el factor d'insularitat. Com ja va avançar l'ARA Balears, la reunió estava prevista precisament per a aquesta setmana.

La presidenta no es compromet a mantenir els impostos sense increments

D'altra banda, Armengol ha explicat que els pressupostos del Govern per al 2022 seguiran "la mateixa política fiscal progressiva que els darrers anys". Aquesta ha estat la resposta de la cap de l'Executiu a una pregunta de la portaveu de Ciutadans, Patricia Guasp, qui ha reclamat que no hi hagi un increment dels impostos l'any que ve.

Guasp ha assenyalat que "les empreses, els autònoms i els ciutadans mereixen un respir fiscal" i ha tornat a exigir "una auditoria integral d'eficiència, no només financera, sinó també funcional". A més, la portaveu taronja ha reclamat "la reforma del sistema de finançament, caducat des del 2014".

Per la seva banda, Armengol ha assenyalat que els pressupostos seran "a la realitat que vivim", per tal d'oferir "millors serveis en temps de dificultat". "Una part dels ingressos respon a la petita capacitat impositiva que tenim", ha dit la presidenta, a més de recordar que hi ha "deduccions fiscals per a treballadors i classes mitjanes". "Els metges, les vacunes, els centres de salut, la Renda Social Garantida... tot això val recursos. Deman als partits liberals i de dretes que mirin, per exemple, les polítiques de Biden", ha comentat. La cap de l'Executiu ha recordat que el govern només va augmentar la pressió fiscal per a "les rendes de més de 70.000 euros".

El PP reclama mesures per estimular l'economia

El portaveu del PP, Toni Costa, ha demanat a Armengol que el Govern apliqui "mesures per estimular l'economia", i no només "per mantenir el pacient viu". "Hi ha efecte rebot, però no una recuperació plena", ha criticat Costa. A més d'una baixada d'impostos, el portaveu popular ha demanat al Govern que "confiï en la iniciativa privada" i que utilitzi els fons europeus per "fer inversions vertaderament productives".

"Vostè parla d'abaixar impostos, però va apujar tots els possibles", ha retret Armengol a Costa, fent referència a la gestió del PP en l'anterior crisi. La presidenta ha remarcat que, gràcies als ERTO, les prestacions extraordinàries i les ajudes a autònoms i empreses s'ha aconseguit "mantenir viu el teixit productiu i molts de llocs de treball" i ha tornat a retreure als populars que no formin part del Pla de reactivació. "Dijous es va reunir la comissió de fons europeus. Allà es varen tractar inversions transformadores, i hi varen participar partits de l'oposició. Però vostès, que són els majoritaris, no varen estar a l'altura de les circumstàncies", ha afegit.

stats