Política 09/03/2021

Armengol admet que les xifres de l'atur "són duríssimes", però defensa la gestió del Govern

La presidenta del Govern reitera que el control de la situació sanitària és transcendental per a la recuperació econòmica

2 min
La presidenta del Govern, Francina Armengol, parla amb la consellera d'Hisenda, Rosario Sánchez, en el Parlament

PalmaLa presidenta del Govern, Francina Armengol, ha reconegut que les xifres de l'atur a les Balears "són duríssimes", però també ha defensat la gestió de l'Executiu durant la sessió de control al Govern en el ple del Parlament. Lina Pons (El Pi), Patrícia Guasp (Ciutadans) i Jorge Campos (Vox) han demanat a Armengol com pensa afrontar la davallada de l'ocupació a causa de la pandèmia i la presidenta ha fet referència al pla de xoc per a l'ocupació, així com al pacte de reactivació, la mesa de diàleg social i el pròxim pla plurianual en què està treballant el Govern.

"Hi ha dos col·lectius que ens preocupen, perquè la pandèmia ha tingut un impacte desproporcionadament negatiu entre les dones i els joves seran els pròxims aturats de llarga durada", ha comentat Lina Pons. "Aquests dos col·lectius es mereixen l'esforç suprem del Govern", ha afegit. Per la seva banda, Patrícia Guasp ha destacat que les Balears lideren la destrucció d'ocupació a l'Estat, amb 84.500 persones a l'atur. "I sis de cada deu són dones", ha afirmat. "Tenim la taxa d'atur juvenil més alta de la Unió Europea, amb un 41%", ha continuat. Segons Guasp, "fins ara només s'han aplicat mesures passives" i encara queda pendent posar en marxa "polítiques actives d'ocupació". "Queden mesos molt durs i sembla que no tenen la culpa de res, mentre que posen cada vegada més traves als autònoms", ha apuntat la portaveu de Ciutadans, qui espera que els 11.000 milions d'ajudes que proposa el govern espanyol "no siguin focs d'artifici de la factoria d'Ivan Redondo".

A la seva resposta, Armengol ha recordat que "les xifres són terribles perquè les Illes depenen del sector dels serveis i del turisme". "El Govern està controlant la situació sanitària, que és fonamental per reactivar l'economia. Hem de consolidar les bones dades de les darreres setmanes", ha continuat, a més de destacar l'esforç de les institucions per "mantenir les empreses i els llocs de treball" amb els Expedients de Regulació Temporal de l'Ocupació (ERTO), les ajudes directes i els avals públics per a préstecs a través d'ICO en l'àmbit estatal i d'Isba a escala autonòmica.

"Estam treballant per revertir la situació i reactivar l'economia amb plans específics", ha afegit la presidenta, en referència al pla de xoc per a l'ocupació, de "72 milions d'euros", que està "ajudant 30.000 persones". Així mateix, Armengol ha considerat que, amb "una caiguda del PIB del 25%" i "una minva de l'ocupació del 8%", el sistema "s'ha mantingut a través dels ERTO", els quals han suposat "una inversió de 2.000 milions d'euros a les nostres illes". "No hi ha col·lapse social perquè les polítiques progressistes han protegit treballadors i empreses", ha considerat la cap de l'Executiu, qui ha retret al PP i Vox que no participin en cap mesa de negociació ni reactivació.

stats