La legislatura catalana

Aragonès es reuneix amb Turull i Borràs per abordar la continuïtat del Govern

A quinze dies d'acabar l'ultimàtum de Junts, busquen una sortida per reconduir la coalició

3 min
Laura Borràs i Pere Aragonès conversant divendres en l’acte de constitució del Parlament.

BarcelonaFalten quinze dies perquè s'esgoti l'ultimàtum que Junts per Catalunya va llançar a Esquerra per reconduir el rumb del Govern i les negociacions per salvar la coalició estan en marxa. Aquest dimecres, segons ha avançat El Periódico i ha confirmat l'ARA, el president de la Generalitat, Pere Aragonès, s'ha reunit amb la presidenta i el secretari general de Junts, Laura Borràs i Jordi Turull, per abordar la continuïtat de la coalició. Sobre la taula hi ha tres propostes dels de JxCat: recuperar les reunions de partits i entitats per teixir una estratègia unitària de l'independentisme; coordinar els grups parlamentaris a Madrid, i que la taula de diàleg sigui realment sobre l'amnistia i l'autodeterminació. El termini que hi ha per arribar a un pacte és el debat de política general –que comença el 27 de setembre–, ja que és on es pot plasmar un eventual acord entre els dos socis de coalició per seguir tirant endavant la legislatura o, per contra, es pot escenificar la divisió definitiva.

Quin pot ser el desllorigador de la situació? Fonts governamentals apunten que la via que tindria més opcions de prosperar seria la recuperació de la direcció estratègica del Procés, vista la distància entre els dos socis a Madrid i el desacord sobre si a la delegació catalana de la taula de diàleg hi pot haver dirigents de fora del Govern, com vol Junts. Per tant, el que sembla més viable, per ara, és que es reprenguin d'alguna manera les reunions que es feien entre partits i entitats independentistes. Ara bé, es negocia un nou format: amb nous actors, aprofitant precisament la proposta que el president d'Òmnium Cultural, Xavier Antich, va llançar en l'acte per la Diada de crear un "nou marc estratègic" del sobiranisme. De fet, la mateixa secretària general adjunta dels republicans, Marta Vilalta, es va obrir a aquesta possibilitat dilluns. En roda de premsa va proposar "reconvertir" l'espai de coordinació de l'independentisme previst a l'acord de Govern amb Junts perquè s'hi sumin "altres actors del sobiranisme".

Per fer els canvis necessaris, però, caldrà refer complicitats. Fonts d'ERC expliquen que en la reunió s'ha reclamat a Junts (representats també per Jordi Puigneró, Josep Rius i Albert Batet) que defineixin quina és la seva estratègia i els han reclamat lleialtat. La trobada d'aquest dimecres ha sigut similar a la reunió de coordinació que els dos partits fan cada dilluns per abordar els temes més candents, però el fet que hi hagi Aragonès i Borràs denota la importància de la situació: es tracta d'una cimera al més alt nivell quan l'estat del Govern és crític. La Diada encara ha allunyat més els dos socis de govern –Esquerra va declinar anar a la manifestació de l'ANC perquè anava "contra els partits i les institucions", mentre que Junts s'hi va bolcar–, i dimarts es va evidenciar de nou la discrepància entre els socis al Palau de la Generalitat: Aragonès va rebutjar la proposta de l'Assemblea de fer una declaració unilateral d'independència el primer semestre del 2023, mentre que el vicepresident, Jordi Puigneró, en una reunió a banda del president, es va obrir a "escoltar" la proposta.

El calendari de Junts

En funció de quin sigui el resultat d'aquesta negociació, Junts decidirà si es manté o no al Govern. Així ho va anunciar a finals d'agost un cop analitzats els resultats de l'auditoria sobre el compliment de l'acord de legislatura: van avalar l'actuació sectorial de l'executiu, però el van suspendre en el Procés. Com prendran aquesta decisió? La direcció s'ha compromès a fer-ho a través d'una consulta a la militància, la pregunta de la qual l'haurà de proposar la mateixa executiva –després de valorar les converses amb Esquerra– i validar el consell nacional previst a mitjans d'octubre. Un procés que ara pot acabar coincidint amb les eleccions territorials i dels sectors ideològics de Junts perquè aquest dimecres, precisament, el partit ha hagut de suspendre les votacions previstes avui i demà per "irregularitats" en el procediment i "deficiències informàtiques".

Es tractava d’unes votacions clau per saber quin és l’actual equilibri de forces entre els turullistes i els afins a Laura Borràs dins del partit. Segons el comunicat que el partit ha enviat a la militància, la sindicatura electoral ha acordat suspendre aquestes eleccions i aviat comunicarà quan es reprenen.

stats