Aragonès reitera que vol els comuns al Govern de Catalunya: "No ens sobren aliats"

El candidat d'ERC també defensa que els cupaires assumeixin conselleries en el nou executiu

Xavi Tedó
2 min
El candidat d'ERC, Pere Aragonès, en un miting.

El candidat d'ERC a la presidència de la Generalitat, Pere Aragonès, ha reiterat avui la seva aposta per un Govern de via àmplia del qual formi part la CUP, però també els comuns. "No ens sobren aliats", ha assenyalat per marcar distàncies amb JxCat, que refusa incloure la formació de Jèssica Albiach en el nou executiu. "Jo els vull dins del Govern, als comuns. Encara que numèricament no sigui imprescindible, els vull a dins", ha insistit.

Aragonès ha ressaltat que si els comuns van secundar els pressupostos de l'any passat," ara també es poden implicar en la governabilitat tenint present el gir cap a l'esquerra del nou executiu amb el desembarcament dels republicans a la presidència de la Generalitat. "Si va ser possible aprovar els comptes amb una presidència de JxCat, això també ho ha de ser. No podem perdre ni un segon", ha afegit davant la negativa dels comuns d'entrar a l'executiu. Aragonès ha tret importància al fet que no avalin la via de l'amnistia després d'abstenir-se al Parlament posant de manifest que estan d'acord amb la llibertat dels presos i el retorn dels exiliats. "Asseiem-nos a parlar. Davant d'aquesta exigència que fem a l'Estat, no sobren aliats. Com més en tinguem, millor. No ens podem permetre el luxe de prescindir-ne", ha dit.

Aragonès també ha opinat que prefereix tenir els cupaires dins del Govern que no només com a aliats parlamentaris que els donin suport extern. "No tinc cap problema en tenir consellers de la CUP, ja ho vaig dir en campanya", ha remarcat. "La diversitat del país s'ha d'integrar dins del Govern", ha dit el dirigent independentista, que ha justificat iniciar les converses amb la CUP pel seu augment de diputats. "El Govern ha de ser fort. Necessitem que els lideratges de les forces polítiques estiguin dins l'executiu", ha apuntat, en referència a la inclusió de comuns i cupaires.

Posteriorment, el president d'ERC, Oriol Junqueras, ha dit a RAC1 que espera que "tothom actuï amb responsabilitat, es deixin de vetar i avantposin els interessos de país als del partit" per evitar noves eleccions, en referència als desacord entre JxCat i els comuns. "Hem de pactar amb totes les forces que defensen l’amnistia i el referèndum, i seria una pena que aquestes quatre forces no es posessin a treballar per sortir de la crisi", ha dit, després de concloure que la voluntat de la seva formació és "pactar amb aquestes quatre formacions".

Sobre la presència de Laura Borràs al nou Govern, Aragonès s'ha mostrat convençut que es posaran d'"acord" en la configuració del nou executiu, que ha deixat clar que haurà de "millorar els mecanismes de coordinació" per evitar els desajustos de la legislatura passada. El candidat ha defensat pactar primer el programa, després les polítiques concretes, amb l'autodeterminació i l'amnistia com a eixoss centrals, i després el repartiment de responsabilitats i conselleries.

stats