Aragonès prendrà possessió aquest dilluns amb un acte amb referències a la Generalitat del 1931

El govern espanyol hi serà representat amb la delegada a Catalunya i el ministre Miquel Iceta

2 min
El candidat a la investidura, Pere Aragonès, entrant al Parlament aquest divendres

Barcelona"Nova etapa" i "Generalitat republicana" van ser dues de les expressions que més va fer servir el nou president de la Generalitat, Pere Aragonès, en el discurs d'investidura de dijous passat. És per això que també intentarà que es vegin reflectides a l'acte de presa de possessió com a president, que es farà aquest dilluns a les 20.15 hores al Palau de la Generalitat. L'escenari principal serà el Pati dels Tarongers, un dels espais més coneguts de la seu del Govern. Segons fonts governamentals consultades per l'ARA, l'acte tindrà diversos simbolismes, com ara al·lusions a la Generalitat republicana del 1931. Aquella Generalitat va ser encapçalada primer per Francesc Macià i després per Lluís Companys, i sempre ha sigut un període àmpliament reivindicat per ERC.

Els republicans tradicionalment han vist aquella època amb una certa nostàlgia per l'hegemonia que el partit va aconseguir fins a l'esclat de la Guerra Civil Espanyola. Noranta anys després, continuen lluny de recuperar aquella hegemonia perquè el panorama política està ara molt fragmentat, però almenys per primera vegada des de llavors sí que han aconseguit recuperar el timó del Govern. Amb tot, si algun lema ha fet servir Aragonès per al seu pròxim Govern és assegurar que tornarà a exercir de "Generalitat republicana". Com? És el que haurà de definir a partir de demà.

L'acte d'aquest dilluns també es buscarà que tingui un cert caràcter generacional, ni que sigui pel fet que Aragonès serà el president més jove des del restabliment de la democràcia, i també inclourà al·lusions a la lluita contra la pandèmia, amb missatges sobre el present i el futur del país. Alhora, tindrà els elements tradicionals d'un acte així. Es llegirà el decret de nomenament, se li imposarà la medalla, farà el seu primer discurs i es cantarà l'himne nacional de Catalunya –la música anirà a càrrec de Magalí Sare i Manel Fortià–. Tot plegat durarà uns 35 minuts.

Convidats

La llista de convidats no podrà ser com la d'ocasions anteriors. La pandèmia ho imposa. A part dels familiars més pròxims del president, hi ha prevista l'assistència del president d'ERC, Oriol Junqueras; la presidenta del Parlament, Laura Borràs, i l'expresident de la Generalitat, Quim Torra. En condicions normals, es produiria un relleu natural entre Aragonès i Torra, però el segon va ser inhabilitat el 28 de setembre per l'afer de la pancarta dels presos i per això el Govern porta més de set mesos en funcions.

També hi haurà representants del govern espanyol. Segons ha informat la Delegació del govern espanyol a Catalunya, hi seran la delegada, Teresa Cunillera, i el ministre de Política Territorial i Funció Pública, Miquel Iceta. De fet, una de les principals carpetes de Pere Aragonès serà reactivar la taula de diàleg entre els governs català i espanyol. Tots dos donen mostres de voler reunir-la, però no es posen d'acord sobre què s'hi ha de tractar. Després de la presa de possessió, el pas següent serà saber definitivament els membres del nou Govern. S'han resolt algunes incògnites, però encara queden dubtes sobre qui ocuparà algunes de les quinze cadires del consell executiu.

stats