Política 11/12/2018

S'aprova la Llei de camins de Mallorca i Menorca

La norma va ser elaborada pel Consell de Mallorca i elevada al Parlament, però la màxima institució menorquina s'hi afegí i finalment regularà també l'activitat a Menorca

J. R.
2 min
El ple del Parlament d'aquest dimarts.

PalmaEl ple del Parlament de les Illes Balears ha aprovat aquests dimarts la Llei de camins públics i rutes senderistes. El text va ser aprovat primer al Consell de Mallorca i posteriorment elevat al Parlament. Allà es va acabar modificant perquè no afectàs només aquesta illa, sinó també Menorca. La norma té l'objectiu de garantir l'obertura dels camins públics de l'illa i inclou sancions de fins a 20.000 euros per a aquelles institucions i particulars que impedeixin el pas per camins públics.

La nova llei preveu la creació d'una xarxa de camins –preferiblement sense asfaltar– que connecti tots els pobles de Mallorca i recuperi vies que, tot i ser públiques, es varen tancar fa dècades i s'han deixat d'utilitzar. El president del Consell de Mallorca, Miquel Ensenyat, era present a la Cambra aquest dimarts, igual que la vicepresidenta menorquina, Maite Salord. Ensenyat ja va reivindicar en el seu moment la importància de la llei, la primera de les Balears, perquè els camins són un "patrimoni que és de tothom i volem que tothom en pugui gaudir".

A més, el Consell de Mallorca ha assegurat en un comunicat que “aquesta llei dona resposta a la necessitat d’establir un règim jurídic per als camins públics per tal de poder recuperar-los i promoure'n l'ús i la defensa. Així mateix, proporciona un marc legal per a rutes d’interès senderista existents i obre la possibilitat de poder-ne crear de noves”.

Salord ha agraït que finalment la norma tingui legitimitat a Menorca, a petició expressa de la màxima institució insular. La norma va ser aprovada al Consell de Menorca el passat 18 de juny. La vicepresidenta ha explicat que aquest tràmit va permetre que la norma reguli l'afectació a Menorca i ha assegurat que els ciutadans "estan d'enhorabona. A més, ha recordat que el Consell de Menorca ha valorat la iniciativa "sempre de manera positiva", ja que anava d'acord amb les polítiques en la matèria impulsades aquesta legislatura des de l'administració insular.

stats