Política 20/04/2018

Antonio Salvá: “El comunicat respon a un pacte amb el PNB per aprovar els pressupostos”

Pare de Diego Salvá, assassinat per eta el 30 de juliol de 2009 a Palmanova

A. Vives
2 min
El pare de Diego troba que el perdó s’hauria de demanar a cara descoberta.

PalmaEl 30 de juliol de 2009, ETA va assassinar amb una bomba adossada dos guàrdies civils a Palmanova. Feia 34 hores que havien atemptat contra una casa quarter a Burgos. Antonio Salvá, pare d’un dels dos guàrdies civils assassinats, Diego Salvá, fa una lectura política del comunicat de la banda terrorista.

Per què arriba ara el comunicat d’ETA?

Perquè s’han d’aprovar els pressupostos generals de l’Estat. M’ensum que ho han pactat amb el PNB. A canvi, hi haurà un acostament dels presos al País Basc i els transferiran les competències carceràries. [Des de l’executiva del PNB s’acabava d’anunciar que no presentarà l’esmena a la totalitat als pressupostos generals].

Deis que tot respon a una estratègia per aprovar els pressupostos generals?

No ho dic. El que dic és que fa mala olor. No poden aprovar els pressupostos i m’ensum que l’estratègia serà aquesta. Esper equivocar-me. En el País Basc ja tenen les competències en sanitat penitenciària, per això varen poder posar en llibertat Bolinaga. [Josu Uribetxebarria Bolinaga va ser condemnat a 32 anys de presó pel segrest d’Ortega Lara, als quals se n’havien de sumar 14 més pel captiveri de Julio Iglesias Zamora i 178 anys més per l’assassinat de dos guàrdies civils. Bolinaga va rebre la llibertat condicional per “raons humanitàries” i per “dignitat personal” a causa del càncer que tenia. El metge el va diagnosticar de “malalt terminal”].

Vós acceptau el perdó?

És un perdó light. És un perdó que no té cara. El perdó s’ha de demanar a cara descoberta.

Algú d’ETA ha contactat amb vós per demanar-vos perdó?

Sí, una persona que va sortir d’ETA em va telefonar un dia i me’n va demanar.

Qui és?

No us ho diré.

El vàreu acceptar?

Vaig agrair la telefonada.

Sabeu qui són els assassins del vostre fill?

No, en absolut. Sé perfectament que es passegen per Sant Sebastià o Navarra i no m’estranyaria gens que ocupassin càrrecs a les institucions.

Al comunicat parlen de reconciliació. Ho trobau possible?

Jo no m’he de reconciliar amb aquests criminals i assassins professionals. Han de donar la cara, ens han de dir qui són els autors materials i intel·lectuals de les 300 víctimes. Encara no han estat identificats i ja hi ha caps d’ETA al carrer, i això és una vergonya.

Quan va ocórrer l’atemptat, com es va portar el govern amb vosaltres?

Personalment, bé; políticament varen ser nefasts. No es pot negociar amb criminals, no negociarien amb un violador o un pederasta.

stats