Política 30/11/2019

Antoni Noguera: "Deman un canvi de regles del joc al Govern"

El nou coordinador de MÉS per Mallorca exigeix al Partit Socialista "una altra actitud" i ofereix, per part seva, "diàleg"

Alba Tarragó
5 min
Antoni Noguera pren les regnes de MÉS per Mallorca per "rearmar-lo ideològicament"

PalmaAntoni Noguera assumeix el càrrec de coordinador de MÉS per Mallorca amb un 87% dels suports, resultat que valora com a "molt satisfactori". En el seu full de ruta inclou el "rearmament ideològic" del partit i portar a terme "un projecte d'illes", amb el qual pretén pensar les Illes Balears dels propers 20 anys. Pel que fa al seu paper en el Govern, ofereix "diàleg", però també exigeix "un canvi d'actitud" al Partit Socialista perquè, recorda, MÉS no és "la crossa de ningú".

Com us enfrontau al càrrec?

Amb molta il·lusió i, especialment, amb ganes de cohesió, amb ganes d'unitat, de sentiment de pertinença. I, sobretot, amb ganes d'apujar l'autoestima de MÉS. Estic content i satisfet pels resultats d'ahir.

Per què creis que no hi ha hagut una candidatura alternativa?

La nostra candidatura, amb un 87% de suport, és una candidatura amb un ampli consens. És una candidatura diversa, que aglutina diferents sensibilitats, i això ha de servir perquè es transformi en una d'única. En un partit, ser una unanimitat en aquests processos congressuals és quasi impossible. Un 87% és un resultat molt satisfactori.

Quina valoració feis de la gestió dels coordinadors anteriors, Guillem Balboa i Bel Busquets?

La valor de manera positiva. Ells són dos actius del partit, l'han dirigit en temps convulsos i complexos. Especialment, per fets que no havia generat el partit, sinó que venien de fora. Com a coordinador, només els puc agrair la feina feta.

Una de les vostres primeres declaracions com a coordinador va ser que volíeu "treure tensió al Pacte". Què voleu dir amb això?

Dins l'àmbit del Govern de les Illes Balears, no és positiu estar en tensió setmana rere setmana. Jo oferesc més diàleg, més interlocució vàlida, però deman un canvi de les regles del joc. Jo exigesc al PSOE un canvi d'actitud. A nosaltres, com a organització, ningú no ens ha de mirar per damunt de l'espatla, no som la crossa de ningú. Ara com ara no entenc com l'Impost de Turisme Sostenible (ITS) s'ha destinat als pressupostos del Govern i no allà on pertoca, que és a retornar la petjada turística que tenen els municipis i les Illes Balears. Tot això ho haurem de parlar d'igual a igual.

Llavors no significa que afluixareu la vostra posició.

Jo dic que hi hagi un canvi de regles del joc. Jo oferesc diàleg, interlocució i parlar d'aquestes qüestions. Però també deman una altra actitud del Partit Socialista en la relació amb els seus socis.

Quin és el paper que juga MÉS en un Govern que suspèn la prohibició del dièsel i presenta una llei educativa que no blinda les hores de català a les aules?

MÉS per Mallorca sempre és el valor afegit de les polítiques de qualitat d'un govern d'esquerres. La legislatura passada, les principals polítiques d'esquerres que es varen fer varen sortir de les conselleries de MÉS: la Llei de residus, la Llei del canvi climàtic, la taxa turística, la regulació del lloguer turístic, la Llei de fosses... És per això que MÉS és imprescindible. Som un partit diferent de la resta. Tenim cinc eixos que un altre partit no té a les Illes Balears: l'ecologisme, el sobiranisme, les polítiques d'esquerra, un nou model econòmic i el feminisme.

A propòsit d'això, com valorau l'avantprojecte de llei d'educació?

Jo fins als 18 anys vaig ser castellanoparlant. La meva mare és nascuda a Andalusia i vaig viure lingüísticament una situació que viuen moltes llars. Que avui sigui catalanoparlant és gràcies a tres qüestions: els dibuixos de TV3, l'associacionisme juvenil de Mallorca i l'escola. L'escola i el català són la millor eina d'integració de les Illes Balears. És per aquest motiu que no podem renegar ni renegarem que el català en sigui la llengua vehicular. No només aquesta llei ha de parlar de la llengua catalana, sinó que també volem combatre el fracàs escolar.

Llavors seguireu la mateixa línia de Balboa, que exigeix que la llei reculli el 50% del català a les aules?

El meu posicionament és el mateix que el de Guillem Balboa. Hi haurà diàleg, però aquestes qüestions són irrenunciables.

Un dels vostres objectius és "rearmar ideològicament MÉS". Com ho pensau fer?

Apost perquè els pròxims dos anys hi hagi el procés de pensament polític més important dels darrers deu anys dins MÉS per Mallorca. Això significa pensar la Mallorca dels pròxims 20 anys. El problema que tenim és que plantejam les Illes Balears cada quatre anys. Tenir la imatge dels 20 anys que venen ens ajudarà a ser coherents a l'hora de prendre decisions.

En relació amb la participació, dèieu que voleu reconnectar amb l'interès general. S'ha produït una desconnexió?

Som una organització que ha recollit i ha unit diferents sensibilitats. L'únic que dic és que, com a premissa bàsica, la sensibilitat més important és la que està connectada a l'interès general del partit. És per aquest motiu que hem plantejat constituir MÉS com a partit polític i que les decisions es prenguin en els seus òrgans sobirans.

Quins avantatges o inconvenients hi ha en el fet de passar d'una coalició a un partit?

A part del tema més jurídic i burocràtic, és un tema de simbolisme. Si entenem que MÉS per Mallorca és actor polític de present i futur, llavors facem passes coherents amb aquesta qüestió.

Suposa una concentració de poder passar de dos coordinadors a un, que alhora està en contacte amb una executiva permanent de set persones?

Que passem de dos coordinadors a un no implica cap connotació especial. El que sí que ho implica és que a l'executiva siguem 32 persones, que al consell polític siguem més de 100 persones i que l'assemblea sigui l'òrgan legítim de la presa de les grans decisions de MÉS.

Tot i això, el dia a dia el porten un grup de persones més reduït.

Sí. Però aquest dia a dia és per prendre decisions del dia a dia: on feim una assemblea, com gestionam qüestions de personal... Però la gestió política del dia a dia la du l'executiva i les 32 persones.

Parlau també d'un projecte d'illes. Què vol dir això?

Xerr d'una millor coordinació dels partits germans arreu de les Illes Balears. Primer, perquè ens ajudarà a estabilitzar-nos com a marca i ser més legítims a l'hora de presentar-nos a les eleccions del Congrés de Diputats. Després, també perquè ens ajudarà a encaixar millor les negociacions tant al Parlament com al Govern. Nosaltres no podem pretendre com a MÉS que ens presentem a les eleccions per governar les Illes Balears només pensant en Mallorca.

Trobau factible arribar a tenir un diputat en les properes eleccions?

El dia que hi arribem, ja no en sortirem, estic segur que hi quedarem per sempre, perquè la gent veurà que un representant de MÉS, dels interessos de les Illes Balears, amb una visió esquerrana, és imprescindible. Per això, com abans arribi, millor. És per això que hem d'afinar el relat i d'aquí a quatre anys hem de tenir representació a Madrid.

stats