Tribunals

Anticorrupció arxiva el cas dels contractes de mascaretes vinculats al germà d'Ayuso

Considera que no hi ha prou "indicis" d'haver comès infraccions penals

2 min
Isabel Díaz Ayuso

MadridLa Fiscalia Anticorrupció ha arxivat la investigació sobre els contractes per adquirir mascaretes vinculats al germà de la presidenta madrilenya, Isabel Díaz Ayuso. Considera que no hi ha prou "indicis de la comissió d'infraccions penals". En l'escrit, el ministeri públic, però, no es pronuncia sobre la investigació que també té oberta la fiscalia europea per presumptes delictes de malversació, frau als interessos financers de la Unió Europea i suborn. El cas el van portar a la Fiscalia Anticorrupció els tres partits d'esquerres que conformen l'oposició a l'Assemblea de Madrid: Més Madrid, el PSOE i Unides Podem, però va ocupar les portades de tots els mitjans per la guerra interna que va desfermar al PP.

"Això és així perquè a la Comunitat de Madrid no hi ha corrupció, perquè a la Comunitat de Madrid no hi ha hagut corrupció, perquè no he pres una sola decisió des que soc presidenta de la Comunitat de Madrid per ajudar a un sol familiar o a un sol amic a beneficiar-se del patrimoni de tots els madrilenys", s'ha felicitat la mateixa Ayuso després de conèixer la decisió de la Fiscalia. El cas de les mascaretes va desencadenar una batalla entre la presidenta madrilenya i Pablo Casado al mes de febrer que va acabar amb la presidència de l'exlíder del PP. Precisament, Ayuso també ha volgut donar les "gràcies" al nou president del PP, Alberto Núñez Feijóo, per haver confiat en ella, en un dard velat a Casado, i poder continuar com a presidenta de la Comunitat de Madrid.

El contracte sota sospita era la compra que va fer el govern madrileny durant la primera onada de la pandèmia de 250.000 mascaretes a la Xina per un valor d'1,5 milions d'euros i que va subministrar l'empresa Priviet Sportive. Per aquest contracte, el germà d'Ayuso, Tomás Díaz Ayuso, va cobrar una comissió de 55.580 euros, més IVA. Anticorrupció considera que aquesta comissió correspon al "bonus pactat per l'obtenció del contracte de les mascaretes amb la Comunitat de Madrid". A més, la Fiscalia també veu legal la comissió de 175.000 euros que també va cobrar Tomás Díaz Ayuso per altres "treballs realitzats" per Priviet; en concret, per tres contractes que no tenien relació amb la Comunitat de Madrid.

Contracte "transparent"

De fet, el ministeri públic considera que el germà d'Ayuso va seguir un procediment "transparent" per cobrar i facturar aquesta comissió. Descriu que Tomás Díaz Ayuso, "en la seva condició d'autònom, factura en el seu propi nom, com a persona física, i pel concepte real". Després, l'empresa Priviet Sportive "transfereix l'import" al seu compte corrent i tots dos "compleixen amb les seves corresponents obligacions tributàries".

A més, en l'escrit firmat pel fiscal en cap d'Anticorrupció, Alejandro Luzón, tampoc veu cap indici que la presidenta madrilenya hagi intervingut o influït en l'adjudicació d'aquest contracte a una empresa que treballava amb Tomás Díaz Ayuso. Considera que no ha participat en el procés perquè el consell de govern no és "òrgan de contractació a la Comunitat de Madrid". La Fiscalia recorda que es tractava d'un contracte d'emergència i que l'actuació del consell de govern "queda circumscrita a la recepció de la informació contractual per part de la conselleria a la qual pertany l'òrgan de contractació".

stats