L'anticatalanisme balear es vesteix d'espanyolisme i demana dissoldre els Mossos i tancar TV3

La marxa d'unes 600 persones del Dia de la hispanitat modera el to de la darreres manifestacions i substitueix el 'Cara al sol' per 'Mi querida España'

Tot i que la manifestació convocada pel  Foro  Baleares de la Solidaridad y el Progreso amb el lema 'Units per Espanya' ha suposat una moderació del to en comparació amb algunes de les darreres expressions d'espanyolitat viscudes a les Illes, no hi han faltat proclames anticatalanistes. Entre  altres  coses, s'ha demanat la dissolució dels Mossos d'E squadra  i el tancament de TV3. En canvi, han estat abundants els visques a Espanya, la Guàrdia Civil i la Mare de Déu del Pilar.

La trobada per celebrar el Dia de la hispanitat ha reunit prop de 600 persones, que han fet un recorregut entre la plaça d'Espanya i el Parc de la Mar. Al contrari que en altres ocasions, no hi ha hagut incidents quan els manifestants han passat per davant la  paradeta  que Sobiranistes per Mallorca té els dissabtes al carrer Sant Miquel.

El 'Cara al sol' no ha sonat com ha sonat darrerament al Parlament de la mà de  Vox  i al  Coliseo  Balear de la mà dels taurins. Això sí, l'encarregat de la música que sortia d'una ' pick  up' engalanada per a l'ocasió ha hagut d'ignorar alguna petició de ' Yo   soy   novio  de la  muerte' , himne de La  Legión . Molt aplaudida ha estat 'Mi  querida  Espanya', de  Cecilia , i  l'himne  nacional espanyol, que ha sonat en repetides ocasions i ha estat cantat amb una lletra  endulcorada  amb substantius com "emoció", "efusió" i "amor", però sempre dins els  marges  constitucionals.Poc abans de les 12 del migdia han anat arribant a la plaça  defensors  de la unitat d'Espanya. Tot i que el 99,9% eren espanyols, la major part s'ha esforçat per deixar-ho ben clar. Camiseta de 'la roja', bandera espanyola, banderola de  Vox , xapa de Societat Civil Valenciana... eren alguns dels elements reglamentaris per deixar clara la nacionalitat.

En canvi, tot i que la presència catalana hi ha estat  escassa , bona part dels manifestants ha volgut deixar ben clar que "som mallorquins i no catalans", per si algú en tenia algun dubte.

A part de la presència de  simpatitzants  de  Foro  Baleares, presidida per Cosme Bernat, els participants més coneguts han estat els de  Vox , encapçalats per  Jorge  Campos, acompanyat en aquesta ocasió pel doctor Antonio  Salvá , el candidat que substitueix Malena  Contestí com a cap de llista al Congrés de la formació d'ultradreta.

Els organitzadors, megàfon en mà, han criticat tota la classe política, però s'han detingut  expressament  amb Pedro Sánchez, a qui han acusat de posar en perill la unitat d'Espanya per no actuar de manera més contundent contra l'independentisme a Catalunya.

EDICIÓ PAPER 01/08/2020

Consultar aquesta edició en PDF