Política 04/09/2018

Ana Pastor convida Quim Torra a defensar el seu posicionament polític al Congrés

Casado adverteix que el PP bloquejarà qualsevol referèndum sobre la reforma de l’Estatut

Núria Martínez
3 min
Ana Pastor, durant la diputació permanent

MadridLa presidenta del Congrés, Ana Pastor, ha convidat el president de la Generalitat, Quim Torra, a anar al Congrés a defensar els seus posicionaments polítics i a escoltar els dels altres partits. "Quan es parla de diàleg és molt necessari, i s'hi pot anar pel camí de la Constitució", ha reivindicat Pastor en un esmorzar de Fórum Europa, en què ha recordat una vegada més que tots els plantejaments han d'estar dins de la llei. En aquest sentit, ha apuntat que, si no, es pot canviar la llei per seguir dins el sistema democràtic.

Durant la seva intervenció, Pastor ha assegurat que el 2017 hi va haver "el pitjor atac a la nació i a la concòrdia": "Espanya va demostrar que érem una democràcia madura i que les institucions feien complir la llei". En aquest sentit, la presidenta del Congrés ha lamentat la situació actual i, a tall d'anècdota, ha explicat que l'han arribat a criticar per portar un vano groc. Precisament, responent a preguntes dels periodistes sobre els llaços grocs, Pastor ha donat suport a la postura del Defensor del Poble, que reivindica la neutralitat de l'espai públic, però ha criticat aquells que renuncien a vestir amb peces de roba grogues.

Per aquest motiu, la presidenta del Congrés ha considerat que "no és desitjable tornar a un esperit d'enfrontament" i ha afegit que cal rebutjar el "xantatge separatista". "Espanya és una nació integradora, som tolerants", ha reivindicat.

Campuzano, a favor que Torra vagi al Congrés

Davant d'aquesta invitació –i a poques hores de la conferència de Torra–, el portaveu del PDECat al Congrés, Carles Campuzano, ha considerat que Pastor està disposada a parlar d'independència, d'estat propi i d'autodeterminació. "Les coses de les quals Torra parlaria serien precisament aquestes", ha apuntat Campuzano, que ha recordat que l'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont ja es va oferir la tardor passada a intervenir al Congrés i Pastor ho va rebutjar.

Casado, en contra de la consulta de Sánchez

Amb un to més dur que Pastor, el president del PP, Pablo Casado, ha tornat a rebutjar el referèndum d'autogovern sobre un nou Estatut proposat pel president del govern espanyol, Pedro Sánchez. "No es pot tolerar una consulta amagada en l'autogovern quan sabem que el que volen és un referèndum d'autodeterminació", ha considerat Casado, que ha afegit que qualsevol "pretensió de ruptura" es trobarà amb el "dic de contenció del PP". Una vegada més, ha ofert la majoria popular al Senat per evitar que es consumi "l'amenaça de consulta sense fonaments estatutaris".

Malgrat que després la pujada de l'independentisme fos notable, Casado ha defensat que el PP recorregués l'Estatut aprovat pels catalans. “No hi ha cap Estatut a votar perquè el que està en vigor ja es va votar, el PP el va recórrer, i sort que ho va fer, perquè, si no s’hagués fet ara, els presos que van donar un cop a l’Estat estarien sent jutjats per un Tribunal Superior de Justícia nomenat pels mateixos partits secessionistes”, ha denunciat.

En aquest sentit, ha afirmat que la seva formació no tolerarà tampoc que “s’intenti tornar a presentar la resolució del Tribunal Constitucional com un engany a la sobirania nacional”.

“No es pot enganyar els espanyols dient que hi pot haver més quotes de competències que es poden cedir a les autonomies quan vivim en l’estat més descentralitzat, divers i plural del nostre entorn”, ha sentenciat Casado, que ha retret que “per la pretensió d’una minoria radical la resta dels espanyols no tinguin els mateixos drets i obligacions que aquells que viuen a la meravellosa terra de Catalunya”.

Cs, a l'expectativa

El portaveu d'economia del grup parlamentari de Ciutadans, Toni Roldán, ha advertit que si Torra va al Congrés ha de respectar la llei perquè el diàleg "no cap si no és en la Constitució". En una roda de premsa al Congrés, Roldán ha dit que el seu partit encara ha de conèixer en quin format es concretarà la invitació de Pastor, però ha insistit que "el que cal fer sempre és respectar la Constitució".

Un president de la Generalitat que "no respecta la Constitució, degrada les institucions i Catalunya, no respecta la pluralitat democràtica i a més és xenòfob i racista", ha opinat Roldán, que ha considerat que "aquest no és el camí".

stats