POLÍTICA
Política 12/07/2019

L’inici de la legislatura: una cursa d’obstacles per a gairebé tots els partits

Mentre que els socis del Pacte enceten govern amb el desgast de la negociació i la dreta afronta conflictes interns, només El Pi comença el curs parlamentari en pau

Maria Llull
4 min
L’inici de la legislatura: una correguda d’obstacles per a gairebé tots els partits

PalmaEls partits polítics balears estan afrontant tota una cursa d’obstacles a l’inici de la X legislatura: mentre que els socis del Pacte arrosseguen el desgast de la negociació -més fort en el cas de MÉS per Mallorca que del PSIB i Podem-, els partits de la dreta afronten diversos conflictes interns i problemes de lideratge. En el cas del PP, Biel Company ha de dedicar més esforços a apagar focs dins el partit que a trobar un camí de recuperació electoral. A Ciutadans, les dimissions de Xavier Pericay i Olga Ballester han desestabilitzat encara més el partit. I a Vox, Jorge Campos va destituir el comitè executiu regional el juny, després de les crítiques per l’acumulació de càrrecs de dos membres de la formació, encara que va negar que aquest en fos el motiu. Només El Pi ha començat el curs parlamentari en pau. Els regionalistes s’han guanyat els elogis de Francina Armengol. De fet, es varen abstenir en la investidura de la presidenta socialista després de fermar un compromís per treballar per un gran pacte empresarial i social.

Qui pensàs que la negociació del nou Pacte havia de ser un pur tràmit es va equivocar. L’acord de la part programàtica es va tancar ràpidament, però la tensió pel repartiment de càrrecs va deixar en punt mort les converses. “Cadascun va fer la seva lectura del procés, però determinats partits varen haver de reajustar la interpretació dels fets a la realitat de les urnes”, explica la portaveu parlamentària del PSIB, Sílvia Cano. Malgrat que Podem i MÉS aspiraven a tres conselleries, ambdós es varen haver de conformar amb només dues, amb una secretaria autonòmica com a premi de consolació, a més de la vicepresidència -per a Podem- i el senador autonòmic -per a MÉS-. “Va costar un poc arribar a un acord pel posicionament de MÉS, que volia més del que permetien els seus resultats electorals”, comenta el diputat de Podem, Alejandro López. El coordinador dels ecosobiranistes, Guillem Balboa, reconeix que “la negociació s’hauria pogut coordinar millor”.

El tancament del Pacte i la presentació del nou Govern a Bellver varen ser el preludi de l’esclat de la crisi a MÉS. La filtració que l’executiva volia prescindir de Vicenç Vidal, Fina Santiago i Miquel Ensenyat per ocupar càrrecs de responsabilitat va generar un terratrèmol en el partit ecosobiranista. “La filtració va provocar una gran desestabilització, perquè en cap cas es volia deixar de comptar amb figures de la seva rellevància política”, comenta Balboa. Amb Santiago com a consellera d’Afers Socials, Vidal com a senador autonòmic i Ensenyat com a portaveu parlamentari, la situació s’ha pogut aparcar fins al congrés de la tardor, on és probable que les ganes de renovació de l’executiva també afectin els seus coordinadors, Bel Busquets i Guillem Balboa.

A hores d’ara, la gestió del nou Govern ha arrencat amb la polèmica de la brega entre Iago Negueruela i Juan Pedro Yllanes pel repartiment de funcionaris entre les seves conselleries. Així i tot, ni tan sols l’oposició ha donat gaire importància aquest enfrontament. “És lògic que en determinats moments surtin els egos, encara que sorprèn que sigui tan prest”, apunta el portaveu de Cs, Marc Pérez-Ribas. “M’agrada que hi hagi consellers amb sang, sobretot si són capaços de traslladar-la després a la feina”, diu Jaume Font, d’El Pi.

D’altra banda, la decisió de la consellera de Podem, Mae de la Concha, de comptar amb l’exsecretari general del PSM Mateu Morro i l’exsecretari general d’Unió de Pagesos Biel Torrens, per ocupar càrrecs de responsabilitat a la Conselleria d’Agricultura, Pesca i Alimentació, va provocar suspicàcies. “Ha col·laborat amb ells més de tres anys, mentre s’encarregava de l’àrea d’agricultura al Congrés”, comenta Alejandro López. “El seu enfocament no és gens partidista: ha cercat els millors perfils”, afegeix. Balboa coincideix amb el diag-nòstic. “És positiu que s’hagi recorregut a experts que tenen la confiança del sector. No hi donaria més voltes”, diu.

De moment, el Govern balear camina sense un executiu interlocutor a Madrid, on les negociacions per investir Pedro Sánchez president continuen encallades. “Em preocupa la manca d’un referent per part de l’Estat, perquè això afecta temes estratègics”, diu el portaveu d’El Pi, Jaume Font. Sobre la taula esperen temes tan importants com la culminació del REB, pendent de desenvolupar-ne la part fiscal. La llei balear de residus també depèn de la formació del govern central: els articles que fan referència als plàstics d’un sol ús i a la distribució de bosses de plàstics lleugers s’hauran de negociar en una comissió bilateral per evitar un recurs d’inconstitucionalitat per part de l’Estat. La gestió del Parc Natural de Cabrera és un altre front obert amb Madrid. El Consell de Govern autoritzà divendres que s’interposi un recurs davant el Tribunal Suprem perquè la gestió de les aigües del parc sigui a càrrec de la Comunitat Autònoma, i no de l’Estat.

Pel que fa al PP, principal partit de l’oposició, la designació de José Vicente Marí Bosó com a senador autonòmic ha obert una nova crisi, sobretot després que el president del partit, Biel Company, indicàs que no hi hauria duplicitats de càrrecs -Marí Bosó és president del Consell d’Eivissa-. Company continua al capdavant del partit, malgrat que s’ha especulat molt sobre el seu futur després dels mals resultats electorals. El darrer a criticar la seva gestió ha estat l’exbatle d’Andratx, Jaume Porsell, qui ha renunciat als seus càrrecs en el partit i ha deixat palès el seu “total desacord” amb la gestió tant del Company com del secretari general dels populars, Toni Fuster.

En el cas de Ciutadans, el partit taronja ha sumat dues baixes importants: la de l’exdiputada Olga Ballester i, sobretot, la de qui fou un dels fundadors i líder del partit a les Balears, Xavier Pericay. “El partit continua funcionant i està representat per cinc diputats que estan molt units”, en comenta Pérez-Ribas. El que no ha ajudat gaire a calmar la situació ha estat la filtració d’un àudio en què se sent la secretària d’Organització, Joana Capó, qualificar de “friquis” les bases del partit a Palma, i de la qual no s’ha retractat.

stats