Política 21/07/2021

Allau de crítiques a Casado per l'acte en què es va banalitzar la Guerra Civil

El president del PP va moderar un debat en què l'exministre Ignacio Camuñas va responsabilitzar el govern republicà de l'alçament del 18 de juliol del 1936

ARA
2 min
Pablo Casado al costat dels exministres Rafael Arias Salgado i Ignacio Camuñas

BarcelonaPablo Casado es va mantenir impassible escoltant les paraules de l'exministre de la UCD Ignacio Camuñas quan negava aquest dilluns que l'alçament militar del 18 de juliol del 1936 fos un cop d'estat i culpabilitzava el govern de la Segona República de l'inici de la Guerra Civil. "El principal responsable de la Guerra Civil va ser el govern de la República", va dir Camuñas. Silenci de Casado. "El que va passar el 1936 no va ser un cop d'estat", va afegir. Cap comentari del president del PP. Pablo Casado havia sigut l'escollit per moderar un debat entre Camuñas i el també exministre de la UCD Rafael Arias-Salgado que havia organitzat el PP a Àvila per parlar sobre "concòrdia" i la Constitució, un acte previ a la reunió que ha mantingut el partit aquest dimarts per valorar la gestió de Casado després de tres anys al capdavant de la formació conservadora.

És precisament el silenci de Casado davant les paraules de Camuñas el que li ha comportat una allau de crítiques: des del PSOE fins a la CUP.

"Hi ha veus que contaminen la resta i Pablo Casado, seguint l'estela de Vox, assisteix impertèrrit a la justificació d'un cop d'estat cruent i el seu gloriós alçament", va escriure dilluns l'exministre socialista José Luis Ábalos en un tuit.

També va carregar contra Casado el portaveu d'Unides Podem al Congrés, Pablo Echenique, que en un tuit va criticar que les paraules de Camuñas fossin rebudes "entre riures" i també va censurar que Arias-Salgado digués "fill de puta" al primer ministre d'Holanda, Mark Rutte. L'exministre de la UCD ho va dir quan es va referir al fet que Rutte hagués avisat que vigilaria els fons europeus que rebria Espanya. Pablo Casado va donar "la raó" a països com Holanda que exigeixen reformes a l'executiu espanyol.

Els partits independentistes catalans també han censurat el silenci de Casado. El portaveu d'ERC al Congrés, per exemple, ha aprofitat la llei de memòria democràtica que preveu aprovar el consell de ministres aquest dimarts per avisar que es queda "molt curta" davant "els salvatges" com Camuñas, ha dit, que estan "envalentits" i per això responsabilitzen en públic la Segona República de la Guerra Civil. Per la seva banda, el diputat de la CUP al Congrés Albert Botran ha acusat Casado "d'assentir" amb el seu silenci davant les paraules de Camuñas i considera "molt insuficient" també la llei de memòria democràtica. El diputat de Compromís Joan Baldoví, al seu torn, ha preguntat al president del PP si el franquisme va ser una dictadura i ha censurat les afirmacions de l'exministre de la UCD.

La resposta del PP

La portaveu del PP al Congrés, Cuca Gamarra, ha sortit al pas de les crítiques assegurant que el partit ja va deixar clar l'any 2002 la seva condemna a la Guerra Civil amb una resolució aprovada a la cambra baixa l'any 2002 que van promoure els mateixos populars. "No ens hem mogut", ha afirmat Gamarra en declaracions al Congrés. La portaveu popular ha insistit que registraran la seva llei de la concòrdia i ha demanat al govern que "no miri al passat i divideixi els espanyols". "Espanya no necessita un govern que miri al passat i que divideixi als espanyols. No necessita reescriure la història sinó donar solucions als problemes reals", ha dit.

stats