Política 09/07/2020

Creix la pressió per suspendre les eleccions a les zones amb rebrots de Galícia i el País Basc

Els socialistes gallecs s'uneixen a la petició del BNG i d'alcaldes d'A Mariña

Ara
3 min
Mariano Rajoy, Alberto Núñez Feijóo i Pablo Casado en un acte de la campanya electoral del PP gallec a Pontevedra

MadridEl lehendakari, Iñigo Urkullu, i el president de la Xunta, Alberto Núñez Feijóo, van decidir fer les eleccions autonòmiques el 12 de juliol amb l'argument que així evitarien els possibles rebrots de coronavirus que s'esperaven a la tardor. El que segurament no podien imaginar és que els rebrots arribarien abans i, a més, en plena campanya electoral: a Euskadi, al poble d'Ordizia, i a Galícia, a la comarca d'A Mariña. Durant l'última setmana cada dia ha anat augmentant la pressió perquè se suspenguin els comicis en aquestes zones més afectades. Molts dels alcaldes en són partidaris i el clam també el secunden diversos partits polítics.

Si bé el cap de setmana era el BNG qui ho proposava en solitari, dimecres regidors de deu ajuntaments dels 14 afectats de la província de Lugo van signar un manifest reclamant el mateix i aquest dijous s'hi ha sumat el líder dels socialistes gallecs i candidat el 12-J, Gonzalo Caballero, després que els ministres del govern espanyol reclamessin al president gallec garanties per als votants. La pressió per al lehendakari és menor, ja que els socialistes bascos són socis de coalició del PNB i aspiren a reeditar el pacte, però sí que ha demanat la suspensió dels comicis l'alcalde d'Ordizia, d'EH Bildu.

La Junta Electoral avala que es voti

Tant Urkullu com Feijóo han descartat canvis i asseguren que està garantit el vot a les àrees afectades amb l'excepció dels votants que hagin donat positiu per covid-19. Els avalen tant les Juntes Electorals de Lugo i el País Basc com també la Junta Electoral Central, que aquest dijous ha rebutjat suspendre els comicis tal com reclamaven En Comú Galícia i En Marea-Compromís per falta de garanties. L'ens considera que les mesures adoptades per la Xunta garanteixen "les condicions adequades" per celebrar la votació. També remarca que en aquests moments hi ha condicions per poder circular i que la prohibició de votar als positius és "justificada en el marc de la situació de pandèmia". En Comú Galícia ja ha avançat que portarà la resolució al Tribunal Suprem.

De fet, el president gallec ha anunciat aquest dijous que té intenció d'aixecar demà divendres el confinament de bona part d'A Mariña i mantenir-lo només al municipi de Burela, on hi ha el focus més actiu. Serà quan venci el confinament inicial decretat només per cinc dies, a l'espera que avali la decisió el comitè científic que assessora Feijóo. Per als socialistes gallecs, la mesura no té ni cap ni peus. "A A Mariña avui hi ha més contagiats per covid-19 que el nombre que hi havia a tot Galícia el 13 de març, quan es va decretar l'emergència sanitària", ha advertit el secretari general del socialistes gallecs, Gonzalo Caballero, durant una reunió telemàtica amb alcaldes socialistes de la zona afectada.

En paral·lel, regidors de Viveiro, Ourol, Burela, Foz, Barreiros, Travada, Alfoz, Lourenzá, Ribadeo i Pontenova consideren que les condicions de seguretat que ha anunciat la Xunta no es garantiran fins que no es "controlin els rebrots pel coronavirus", perquè actualment, apunten, hi ha risc sanitari per a les persones que volen exercir el dret de vot, però també per a les persones que han de formar part de les meses electorals. En el cas d'Euskadi, l'alcalde d'Ordizia, Adur Ezenarro, d'EH Bildu, ha demanat aquest dijous al govern basc que estableixi "de forma oficial" el protocol per votar perquè considera una "irresponsabilitat" que només se li hagi comentat "verbalment".

El govern espanyol pressiona Feijóo

El govern espanyol ja fa alguns dies que pressiona Feijóo i, alhora, intenta no entrar en la situació del País Basc. Aquest dijous la ministra portaveu de l'executiu de Pedro Sánchez, María Jesús Montero, ha reclamat al president gallec que adopti mesures per fer "compatibles" el dret de la salut i el dret de vot. No ha precisat quines. També ha dit que el govern espanyol no descarta tornar a activar l'estat d'alarma si així ho recomanen les "autoritats sanitàries".

stats