Política 28/04/2020

Albert Rivera rectifica i sí que participarà aquest dijous en l'assemblea general de Cs

Ho farà a través d'un vídeo que s'emetrà en un conclave que serà telemàtic per culpa del covid-19

Ara
3 min
Albert Rivera i el secretari general de Cs, José Manuel Villegas, en la compareixença per la desfeta electoral 
 Del 10-N.

MadridCanvi de criteri. L'expresident de Cs, Albert Rivera, ha rectificat i ha decidit que finalment sí que intervindrà a l'assembla general del partit taronja que començarà aquest dijous i durarà fins diumenge. Per les circumstàncies actual de crisi sanitària, el congrés taronja se celebrarà íntegrament per via telemàtica. Rivera prendrà la paraula el primer dia del conclave a través d'un vídeo. Així ho han explicat aquest dimarts fonts de Cs, tot i que des del mateix partit aquest dilluns asseguraven tot el contrari, és a dir, que Rivera havia rebutjat la invitació per ser-hi.

L'absència de Rivera hauria sigut difícil d'explicar, tenint en compte que ha sigut el líder del partit des de la seva fundació –el 2006– i la seva successora, Inés Arrimadas, tot just serà la segona líder que es posi al capdavant de la formació en 14 anys d'història. Arrimadas, que va ser elegida com a líder del partit taronja ja fa setmanes, es dirigirà als compromissaris que participin en l'assemblea general aquest diumenge, un cop aprovat el nou full de ruta estratègic i els nous estatuts de la formació.

Rivera, que actualment treballa al despatx d'advocats Martínez Echevarría, va desaparèixer dels focus l'endemà de les eleccions del 10 de novembre, en què estrepitosament va perdre 47 diputats (va passar de 57 a 10). Aquell dia va deixar la política sense retre comptes davant la ciutadania –va demanar un comiat personal i va rebutjar analitzar els resultats electorals–. L'exlíder de Cs s'ha mantingut al marge durant les setmanes prèvies a aquesta transició que viu el partit taronja, malgrat saber-se la seva preferència pel relleu oficialista liderat per Arrimadas.

En aquesta assembla general la formació taronja aprovarà dos documents de treball. La derrota del sector crític liderat per Francisco Igea ha restat ambient precongressual, i la direcció d'Arrimadas no tindrà problemes per tirar endavant les seves propostes, més enllà d'esmenes puntuals que hi pugui haver. Serà una assemblea excepcional perquè es farà per via telemàtica i, segons el partit, això també dificulta la participació de convidats. Per exemple, les organitzacions polítiques acostumen a convidar dirigents d'altres formacions als seus esdeveniments importants, però aquesta vegada les circumstàncies ho compliquen.

Pactes amb "constitucionalistes"

El rumb de Cs ha estat marcat últimament per l'aixecament del veto al PSOE. Rivera va deixar un partit enrocat a la dreta que només pactava amb PP i Vox, però Arrimadas va canviar el to i abans de la investidura de Pedro Sánchez –que depenia d'Esquerra– ja va proposar la via 221, una mena de gran pacte amb els socialistes i el PP. La xifra de 221 resultava de sumar els diputats de les tres formacions, però la taronja només en té 10, de manera que els al·licients dels altres partits interpel·lats per abonar-s'hi eren més aviat escassos.

Amb l'arribada de la crisi del coronavirus, Arrimadas encara ha intensificat més la proximitat al govern de Sánchez. En diverses ocasions ha negat un canvi d'estratègia i ha argumentat aquesta decisió per la situació d'excepcionalitat que es viu a l'estat espanyol. La nova presidenta s'ha sumat ràpidament a les converses per a la reconstrucció econòmica i social –de fet, els dirigents de Cs afirmen que ells van encunyar el nom–, amb l'objectiu de reduir el pes d'Unides Podem. "Hem d'intentar que Sánchez no negociï només amb Pablo Iglesias", ha afirmat en diverses ocasions Arrimadas. El 2016, amb Rivera al capdavant del partit taronja, es van viure exclusions recíproques entre Cs i Podem, quan Sánchez va intentar ser investit president tot i la victòria de Mariano Rajoy a les eleccions del 20 de desembre del 2015.

stats