ELECCIONS
Política 03/05/2019

Alarma a la societat civil per la irrupció de l’extrema dreta

Diferents entitats lamenten que el debat parlamentari s’hagi d’embrutar pel discurs antifeminista, homòfob i xenòfob de Vox la propera legislatura

Maria Llull
3 min
Imatge _BUJ0153

PalmaL’extrema dreta va entrar en el Congrés el 28-A amb 24 escons. Malgrat que els partits de dretes no tenen força per formar govern, la presència d’una formació com Vox durà al debat parlamentari idees masclistes, homòfobes i xenòfobes que bona part de la societat rebutja. Potser 24 escons de 350 són poca cosa, però signifiquen que més de 2,5 milions d’electors votaren el partit liderat per Santiago Abascal. Els més de 58.000 illencs (un 11,2% dels electors) que han votat el partit extremista indiquen que molt probablament el 26-M Vox entrarà al Parlament balear, entre d’altres institucions.

“És més una qüestió de qualitat que de quantitat”, diu Víctor Robles, president de l’associació LGTBI Ben Amics. “El debat s’embrutarà i es qüestionaran drets consolidats, com el matrimoni igualitari”. Robles recorda que l’LGTBIfòbia ja existia al PP, que “va recórrer el matrimoni igualitari al Constitucional”. “Ara hi ha manca de complexos” afegeix preocupat pel futur desenvolupament de la Llei LGTBI balear.

Una de les mesures del programa electoral de Vox és la “derogació immediata de la Llei de memòria històrica”, fet que, segons la presidenta de Memòria de Mallorca, Maria Antònia Oliver, implicaria “un retrocés gravíssim”. “Parlam de llevar drets i insultar víctimes que han patit crims contra la humanitat”, explica Oliver, que considera una “anomalia democràtica” que un partit d’extrema dreta es pugui presentar a les eleccions.

Moltes de les propostes de la formació d’Abascal afecten de ple les dones, com la derogació de la Llei de violència de gènere. “No sé si aquest antifeminisme brutal de l’extrema dreta espanyola existeix en altres formacions europees equivalents”, diu Esperança Bosch, responsable de l’Oficina per a la Igualtat d’Oportunitats de la UIB. Bosch considera que és cabdal que “la gent no es cansi de votar”, perquè “la defensa dels drets bàsics mai no està consolidada”.

La xenofòbia és un altre dels elements de l’ADN de Vox, que inclou en el seu programa la deportació d’immigrants “il·legals”, la suspensió de l’espai Schengen per evitar-ne l’entrada i tancaments de mesquites. “Que el discurs racista i discriminatori s’expliqui de manera descarada és un canvi important”, apunta el portaveu de SOS Racisme, Edo Bazzaco, qui considera que Vox portarà “gent molt violenta” i amb “visibilitat mediàtica i social” a les institucions. “Sembla que s’hagi legitimat l’odi contra el col·lectiu musulmà”, lamenta el president la comunitat islàmica de les Illes Balears Ihsan, Francisco Jiménez. Explica que la discriminació contra els musulmans ha augmentat, sobretot a les xarxes socials. “Volen empresonar rapers, però la Fiscalia gira el cap davant els delictes d’odi contra els musulmans”, afegeix. La portaveu del grup Almudaina, Lamia Abbassi, coincideix amb el diagnòstic i espera un resultat pitjor de Vox els pròxims comicis. “Qui els voldrà tenir als seus pobles?”, demana aquesta jove d’origen marroquí que viu a sa Pobla.

Alarma a la societat civil per la irrupció de l’extrema dreta

El programa electoral del partit d’Abascal sí que dona preferència a “les nacionalitats que comparteixen idioma i llaços de cultura amb Espanya”. L’ARA Balears s’ha posat en contacte amb diverses associacions d’immigrants sud-americans que han declinat fer declaracions perquè no són “entitats polítiques” o perquè alguns dels seus membres “són simpatitzants” de Vox. Norbey Andrade, periodista i membre de l’Associació d’immigrants colombians, sí que ha volgut pronunciar-s’hi. “He entrevistat el candidat a la batlia de Palma, Fulgencio Coll, i no l’he sentit parlar de deportacions”, apunta. No és del mateix parer l’estudiant xilè Diego Moncada, membre del Sindicat d’Estudiants, qui assenyala que, “amb les seves mesures, l’extrema dreta vol tornar a una Espanya que ja estava superada”.

Els representants sindicals també manifesten preocupació per la irrupció de Vox. “Un 11% dels votants és molta gent”, diu el secretari general de CCOO a les Balears, José Luis García, que considera que l’extrema dreta “condicionarà el debat social i polític”. El secretari d’Educació del mateix sindicat, Toni Baos, creu que els atacs d’aquest partit al català o als immigrants responen “al discurs de la por”. “Al final, han deixat allò que defensava Wert d’espanyolitzar els infants catalans en una beneitura”, afegeix Cosme Orell, de l’STEI.

El president de l’OCB, Josep de Luis, lamenta que “les Balears enviïn un representant del neofeixisme a les Corts”. “És un element de distorsió democràtica”. D’altra banda, el GOB assegura que la presència de Vox en el Congrés “no ajudarà gens a combatre el canvi climàtic”. “El seu negacionisme davant el moment d’emergència ecològica que vivim ens obligarà a fer un esforç extra”, explica el seu president, Amadeu Corbera.

stats