Política 16/10/2019

33 ajuntaments de les Illes Balears encara no han retut comptes amb la Sindicatura

Entre les entitats, hi destaquen l'Ajuntament de Palma i els consells d'Eivissa, Menorca i Formentera

Ara Balears
2 min
Façana de Cort.

PalmaFins a 33 entitats locals i ajuntaments de les Illes Balears, com l'Ajuntament de Palma i els consells d'Eivissa, Menorca i Formentera, no han presentat en termini la rendició de comptes de 2018 a la Sindicatura de Comptes de les Illes Balears.

En el darrer informe, publicat aquest dimecres, la Sindicatura assenyala que la conseqüència més important de la falta de rendició de comptes és que no es permet la fiscalització de l'activitat pública que tenen encomanada per llei els òrgans de control extern, el Tribunal de Comptes i la Sindicatura de Comptes.

"La rendició de comptes –assevera la Sindicatura– és un indicador del grau de transparència de les institucions públiques: només quan l'acció dels responsables públics se sotmet a escrutini, la ciutadania pot conèixer com es gestionen els fons públics o sobre quins criteris actuen les nostres institucions". En aquest document s'especifica que el sector públic local de les Illes Balears està format per quatre consells insulars, 67 ajuntaments, cinc mancomunitats i una entitat local menor.

Altres ajuntaments que no han presentats els comptes són els de Marratxí, Ciutadella, Sant Antoni de Portmany, Son Servera, Binissalem, Santa Maria del Camí, Muro, Alaró, Esporles, Ferreries, Selva, Sineu i Sencelles. Tampoc no han lliurat aquest document les mancomunitats de la Tramuntana, el Raiguer i el Pla de Mallorca.

Per a l'exercici 2018, el pressupost de despeses consolidat de les 76 entitats locals a fiscalitzar en total és de 1.966 milions d'euros, segons les dades del portal web del Ministeri d'Hisenda. Les 33 entitats i consistoris que no han retut el compte general de l'exercici 2018 suposen el 43,4% (831 milions) del total d'entitats i representen el 42,3% del pressupost inicial consolidat de despeses per a l'exercici 2018. Entre les institucions incomplidores, hi destaca per la grandària el Consistori palmesà, que representen el 52,6% del total de la població de les Illes Balears.

La Sindicatura adverteix que la normativa vigent disposa, en el cas d'incompliment de la rendició de comptes, la possibilitat de retenir les transferències derivades de la participació en els tributs estatals. Una altra conseqüència és la possibilitat d'incórrer en una infracció molt greu en matèria de gestió econòmica pressupostària i la sanció corresponent. També suposa incomplir el deure de col·laboració amb els òrgans de control extern del Tribunal de Comptes i la Sindicatura de Comptes, amb conseqüències tipificades en el Codi Penal.

La Sindicatura, durant l'any 2019, ha advertit en tres ocasions les entitats locals sobre els terminis per complir el deure de retre comptes.

stats