Política 03/08/2020

Les agrupacions d'electors de Menorca rebutgen que Madrid s’apropiï del superàvit municipal

No entenen per què els doblers dels ciutadans han d'anar a altres administracions

Ivan Martin
1 min
Els representants de totes les agrupacions d'electors a l'illa s'han unit per a reivindicar el municipalisme.

MaóLes agrupacions d’electors de Menorca han expressat aquest dilluns en un comunicat conjunt la seva preocupació per l’última proposta que el govern espanyol ha traslladat a la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP), que consisteix a permetre la utilització només d’un 35% del superàvit acumulat, decisió que qualifiquen d’”injusta i ineficaç”.

La proposta del Ministeri d’Hisenda permetrà als ajuntaments emprar el 35% del superàvit acumulat per invertir-lo en polítiques socials, de mobilitat, de desenvolupament sostenible i de cultura. La resta, el 65%, se’l quedaria el govern espanyol i el tornaria en un termini de deu anys.

Les agrupacions que signen el manifest, Ara Maó, Som Es Castell, Junts per Lô, l’Entesa de Ferreries, l’Entesa d’Es Mercadal i Volem Sant Lluís, consideren la proposta “inacceptable” i creuen que aquests recursos generats pels ciutadans no poden servir per finançar altres administracions. A més, recorden que des de fa anys exigeixen la derogació de la Llei d’estabilitat pressupostària i sostenibilitat financera, coneguda com a llei Montoro.

D’altra banda, reclamen que els ajuntaments sanejats puguin disposar plenament dels seus superàvits per destinar-los a polítiques en favor dels seus ciutadans. Finalment, adverteixen de l’”error” i “perillositat” de la proposta de l’executiu de Pedro Sánchez, que “deixarà els consistoris sense unes quantitats de doblers imprescindibles per fer front a les necessitats més urgents dels seus residents”.

stats