Política 05/07/2018

Gairebé 3.000 afiliats cridats a les urnes del PP a les Balears

Els dirigents balears del partit conservador han votat al llarg del matí d'aquest dijous

Jaume Ribas
2 min
Les meses de votació pels diferents districtes de Palma situades a la seu del partit.

PalmaAquest dijous se celebra la primera fase del procés de successió al Partit Popular. Els afiliats del partit elegeixen el futur president del partit entre sis candidats. D'aquests, es considera que només tres tenen possibilitats de passar a la segona fase, en la qual els compromissaris del partit triaran entre els dos candidats més votats. Per tant, només María Dolores de Cospedal, Soraya Sáenz de Santamaría i Pablo Casado tenen possibilitats reals de succeir Mariano Rajoy.

A les Balears tenen dret a vot 2.903 militants i s’hi elegeixen 72 compromissaris. Segons el mateix Partit Popular, el partit té més de 22.000 militants a les Illes, però només poden votar aquells que s’han inscrit en un cens específic i que tenen al dia el pagament de les quotes. El percentatge de participants a les primàries sobre el total de la militància declarada pel PP és d’un 13%, una xifra superior al total estatal.

En aquesta primera fase hi voten tot els afiliats inscrits al cens i, després, els dos candidats amb més suports passaran a la segona fase, els dies 20 i 21 d'aquest mateix mes, i uns representants de les agrupacions regionals elegits per la militància, els compromissaris, triaran entre els dos noms finalistes.

Els afiliats que s'han inscrit al cens voten en dues urnes: en una seleccionen els compromissaris que els representaran al Congrés i, en l'altra, escriuen a mà el nom del seu candidat a la presidència del partit conservador a escala estatal. Els llocs de votació, repartits per les seus del PP a totes les Illes, tancaran com a tard a les 20.30 h del vespre, i aquesta mateixa nit ja hi podria haver resultats.

Al llarg d'aquest matí i aquest migdia ja han votat destacats dirigents del partit, com ara el secretari general, Toni Fuster; la portaveu a Cort, Marga Durán; la portaveu parlamentària, Margalida Prohens, i el president del partit, Biel Company.

Un dels més matiners, que ha acudit a votar a la seu del Partit Popular al carrer del Palau Reial, ha estat l'històric líder conservador Gabriel Cañellas. A l'entrada, ha fet broma: “Votaré qui em convidi a berenar”. A la sortida de la seu, en canvi, ha concretat que el partit decidia “entre tres visions diferents”, fent referència als tres candidats amb més possibilitats: Santamaría, Cospedal i Casado. Tanmateix, no ha aclarit el sentit del seu vot.

stats