Política 11/11/2020

Afers Socials destinarà la part principal del pressupost del 2021 a dependència

La Conselleria encapçalada per Fina Santiago disposarà de quasi 245 milions d'euros l'any que ve

Maria Llull
3 min
La consellera d'Afers Socials i Esports, Fina Santiago, durant la seva compareixença davant del Parlament

PalmaLa Conselleria d'Afers Socials i Esports destinarà la part principal del pressupost del 2021, que serà de 244.855.341 euros –un 13,5% més que els 215,8 milions d'euros d'enguany–, a dependència. En total s'hi destinaran 124 milions d'euros, 46 dels quals serviran per pagar les ajudes mensuals dels dependents –13,5 milions més que el 2020–. Les persones que actualment reben prestacions de dependència són 7.884. Així ho ha explicat aquest dimecres la consellera d'Afers Socials, Fina Santiago, durant la compareixença davant del Parlament per explicar quins seran els recursos de la seva àrea l'any que ve.

La partida del servei d'ajuda a domicili per a dependents s'incrementarà 300.000 euros, i la de teleassistència, 454.737 –la Conselleria vol arribar a instal·lar 11.000 terminals–. Quant a l'atenció primerenca –per a infants amb trastorns de desenvolupament–, el 2021 s'han pressupostat 134.070 euros –la partida d'enguany era de 126.690 euros–.

D'altra banda, Afers Socials es farà càrrec de 28 places noves a residències i 71 a centres de dia, les quals concertarà amb entitats públiques i privades. Per a la gestió de totes les places, el pressupost serà de 19,6 milions d'euros, 1 milió més que el 2020.

Amb 20 milions d'euros pressupostats, els mateixos que el 2020, la Renda Social Garantida (Resoga) també s'endurà una bona part del pressupost de la Conselleria. Segons ha explicat Santiago, aquesta partida s'ha mantingut per cobrir les situacions de necessitat que no abasti l'Ingrés Mínim Vital (IMV) de l'Estat.

Pel que fa a la Direcció General d'Infància, Joventut i Família, Santiago ha destacat l'augment de 700.000 euros per a la Fundació S'Estel. Afers Socials preveu obrir el nou centre Quatre Pins el 2021 –annex al Pinaret–. També es traslladarà el centre del Fusteret i s'incorporarà una nova psicòloga a la Unitat Terapèutica d'Abús Sexual Infantil (UTASI).

Quant a la Direcció General de Família, es crearan noves places per a joves extutelats que hagin assolit la majoria d'edat. També es crearan 15 places més d'habitatges tutelats. A més de desplegar la llei d'infància, un dels objectius de la Conselleria serà "lliurar al Parlament la llei de joventut", segons ha indicat Santiago. A més, l'Institut Balear de la Joventut farà un estudi sociològic per conèixer la situació socioeconòmica dels joves.

D'altra banda, Santiago ha anunciat que hi haurà una subvenció de 26 milions d'euros destinada al tercer sector perquè es puguin construir residències, centres de dia i ocupacionals i habitatges.

El pressupost destinat a Cooperació s'incrementarà 300.000 euros i arribarà als 6,3 milions. Segons Santiago, aquest augment constata "l'aposta per la solidaritat amb els territoris més necessitats, també en temps de pandèmia".

El pressupost de la Direcció General d'Esports serà de 20.539.381 euros, xifra que suposa un augment de 263.000 euros respecte d'enguany. La partida per a subvencions serà de 3,1 milions d'euros –enguany ha estat de 3,06 milions–.

"No són uns mals pressupostos en general, encara que sempre són millorables", ha comentat Santiago durant la intervenció, a més de defensar la creació de deute amb la finalitat de "gestionar els serveis públics". De fet, la consellera ha assegurat que es duran a terme "tots els projectes" de la seva àrea.

L'oposició, satisfeta amb l'augment a dependència i serveis socials

La diputada del PP Marga Duran ha estat la més crítica amb els pressupostos d'Afers Socials, encara que ha valorat positivament que "augmentin les partides importants, com dependència i serveis socials". "Ens n'alegram, no ho podem fer d'una altra manera", ha dit. La popular ha recordat que el trasllat de les menors del Fusteret ja estava previst per al 2020 i ha reclamat més informació sobre les obres del Pinaret. Duran també ha subratllat que el gruix de l'augment de pressupostos a dependència és "per a prestacions i no tant per a serveis" i ha lamentat la manca de centres de dia i residències.

Per part de Ciutadans, Juan Manuel Gómez ha preguntat si el centre Quatre Pins podrà estar operatiu el 2021. La diputada d'El Pi Maria Antònia Sureda també ha destacat la necessitat d'acabar-ne aviat les obres i millorar el servei que es dona als menors.

stats