Política 11/01/2022

Acord entre Més per Menorca i el Govern pel model lingüístic de la nova llei educativa

Els ecosobiranistes han reclamat que les inspeccions controlin que es compleixi el projecte lingüístic

ARA Balears
2 min
Alumnes amb mascareta en una classe de primària de l’escola rural Santa Margarida de Gósol, al Berguedà.

PalmaMés per Menorca ha anunciat aquest dimarts que ha arribat a un pacte amb el Govern sobre el model lingüístic de la nova llei educativa. Segons han explicat els ecosobiranistes a través d'un comunicat, l'acord permetrà garantir que tots els estudiants de les Illes Balears tinguin un clar coneixement de les dues llengües cooficials de la Comunitat Autònoma.

Així, la llei establirà que el sistema educatiu és l'instrument principal per assegurar el coneixement de les dues llengües oficials per part tots els alumnes, la qual cosa suposa que els centres hauran d'orientar el seu projecte lingüístic a l'objectiu de garantir el coneixement de les dues llengües oficials per part de tots els alumnes un cop aquests acabin el procés d'escolarització.

"D’aquesta manera, s’aposta per l’autonomia dels centres educatius, sense renunciar al Decret de mínims que, des de fa més de vint anys, estableix que s’han d’impartir un mínim del 50% de les classes en català", ha explicat Més per Menorca en el comunicat. El diputat Josep Castells ha justificat la necessitat d’adoptar els canvis proposats: “L’orientació del model lingüístic educatiu basat en els drets que garanteix l’Estatut als ciutadans farà que la nova llei sigui menys vulnerable a la impugnació que sense cap mena de dubte es farà de la llei davant del Tribunal Constitucional. Apostam per un model més flexible i adaptat a les necessitats dels alumnes, més que per un model basat en quotes fixes per a cada una de les llengües".

A més, els ecosobiranistes proposen que l’avaluació i la inspecció dels centres tinguin en compte el compliment del projecte lingüístic i els objectius per assegurar el coneixement de les dues llengües per part de tots els alumnes. "Fins ara el Decret de mínims exigia impartir un mínim del 50% de les classes en català, però no hi havia un control efectiu del compliment d’aquesta norma a tots els centres", ha afirmat Castells. "Amb els canvis que hem acordat amb el Govern, si la inspecció detecta que els alumnes no assoleixen un coneixement satisfactori d’ambdues llengües oficials, caldrà modificar el projecte educatiu del centre", ha sentenciat.

Des de Més per Menorca defensen aquesta mesura com una política de cohesió social: "És necessari que tots els alumnes tinguin l'oportunitat d’aprendre tant català com castellà", ha afirmat el diputat. 

stats